Şapte persoane, reţinute pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari

Şapte persoane, reţinute pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari

Procuratura Anticorupţie, în comun cu Direcţia operaţiuni speciale, a reţinut şapte persoane învinuite de spălare de bani în proporții deosebit de mari, informează Noi.md.


Potrivit procurorilor, unul dintre învinuiţi, deţinînd cota de participare de 60% în cadrul unei firme specializate în distribuţia combustibilului, împreună cu alţi şapte complici, folosindu-se de situaţia de serviciu, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul, de facto participînd la asociere prin acordarea de asistenţă, în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani.


Procurorii Anticorupţie au stabilit că persoanele implicate, în perioada anilor 2012-2018, urmăreau scopul obţinerii controlului şi, în unele cazuri, dobîndirea proprietăţii asupra staţiilor PECO ce aparţineau unei întreprinderi mixte cu capital străin. Aceste acţiuni erau întreprinse, utilizînd surse financiare de proveniență necunoscută.


Companiile pe care erau reînregistrare proprietăţile reale au încheiat cu o altă firmă, special creată în acest sens, contracte potrivit cărora staţiile PECO, care anterior au aparţinut unei companii, sînt utilizate pentru comercializarea produselor petroliere şi altor mărfuri de consum, sub o altă marcă comercială.


Este de menţionat că, deşi pentru doi ani consecutivi firma unuia dintre bănuiţi a declarat venituri de peste 940 de milioane de lei, valoarea impozitelor achitate la buget a constituit puţin peste 7 milioane de lei, adică doar 0,7%. 


Procurorii anticorupţie, împreună cu angajaţii Direcţiei operaţiuni speciale, au efectuat peste 30 de percheziţii în diferite locuri – domiciliu, automobile, birouri. În cadrul percheziţiilor au fost ridicate 309. 500 de lei, 57.700 de euro, 41.000 de dolari, 50.000 de lire sterline, un pistol şi o armă de vînătoare asupra cărora nu au putut fi prezentate documente de portarmă, documente contabile şi alte bunuri ce au importanţă pentru justa soluţionare a cauzei.


Cauza penală se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie, care este asistată de angajaţii Direcţiei operaţiuni speciale din cadrul INI al IGP al MAI.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load