Șapte persoane, cercetate penal pentru șantaj (VIDEO)

Șapte persoane, cercetate penal pentru șantaj (VIDEO)

Șapte persoane cu vîrsta cuprinsă între 31 și 42 de ani sînt cercetate penal pentru șantaj, relatează Noi.md.


Ele au primit de la un deținut dintr-un penitenciar din sudul Moldovei 65 000 de lei. Patru dintre suspecți își ispășesc pedeapsa în penitenciarele din țară, ceilalți trei, care se aflau la libertate, sînt reținuți pentru 72 de ore.


Începînd cu anul 2015 și pînă în 2017, prin amenințare cu moartea și răfuială fizică, au pretins și au primit de la victimă mijloace financiare în suma de 65 000 de lei.


În urma investigațiilor operative efectuate de ofițerii de investigații, s-a stabilit că toate aceste presiuni aveau loc în diferite penitenciare, unde victima își ispășea pedeapsa, motivul fiind identic cu cel care persistă în locurile de detenție – pierderea în jocurile de hazard.


La fel, infracțiunea era coordonată de alți deținuți, așa-numiți lideri ai penitenciarelor vizate, iar scopul principal al acestor fărădelegi consta în determinarea executării necondiționate a cerinţelor lor criminale. Transmiterea mijloacelor financiare extorcate era înfăptuită prin diverse modalități: transmiterea banilor cash rudelor apropiate ale deținuților, dar și transferul bancar pe numele acestora.  


Ca urmare a măsurilor întreprinse pe 1 și 6 februarie 2018 de către angajaţii Direcției combaterea crimei organizate, în conlucrare cu Inspectoratul de Poliție Leova și BPDS „Fulger”,  precum și în comun cu  Procuratura orașului Leova, DIP al MJ, a avut loc faza finală a operaţiunii documentate. În cele din urmă, au fost  reținuți  trei suspecți domiciliați în orașele Leova și Anenii Noi, aflați la libertate, și documentarea altor patru persoane aflate în detenție.


Concomitent, în comun cu  angajaţii DIP al MJ, în total au fost efectuate 10 percheziţii autorizate, dintre care patru în 3 penitenciare din Republica Moldova, unde au fost depistate şi ridicate un şir de obiecte ce servesc drept probe în dosarul penal.


Conform legislației, dacă va fi demonstrată vinovăția suspecților, ei riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 7 la 10 ani.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load