TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Sandu: Nu vă lăsați manipulați de grupuri de interese și nu cădeți în capcana lor

Sandu: Nu vă lăsați manipulați de grupuri de interese și nu cădeți în capcana lor

Prim-ministra Maia Sandu a venit cu un mesaj către toți judecătorii în contextul în care astăzi, 25 octombrie, urmează să se desfășoare cea de-a doua Adunare Generală a Judecătorilor (AGJ), unde se va decide numirea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Vreau să fac un apel către toți judecătorii onești, care se gîndesc să meargă la această adunare din dorința sinceră de a schimba lucrurile spre bine: nu vă lăsați manipulați de grupuri de interese și nu cădeți în capcana lor. Din păcate, intenția reală a celor care stau în spatele acestui eveniment este blocarea reformelor inițiate de Guvern și protejarea judecătorilor care de-a lungul timpului au călcat în picioare legea și drepturile fundamentale ale omului”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.


Totodată, prim-ministra a reiterat că respectiva întrunire este una ilegală.

„Ca să fie clar pentru toți: susțin fără nicio rezervă dreptul judecătorilor de a-și alege în mod liber reprezentanții săi în CSM. Însă schimbarea CSM-ului poate avea loc doar respectînd legea și standardele europene în domeniu, iar regulile promovate de Guvern de alegere a membrilor CSM instituie un proces echitabil și transparent care avantajează judecătorii onești și competenți.

Vreau să vin cu o adresare specială către judecătorii tineri, ale căror discursuri ce promovau construirea unei justiții independente le-am auzit la evenimentul din 27 septembrie. Cu toții ne dorim o justiție independentă și credibilă – este prioritatea de bază a Guvernului. Însă organizarea de adunări contrar prevederilor legale are efect invers – arătați prost în fața societății, vă vulnerabilizați în fața grupurilor de interese, riscați să deveniți complici în schemele lor. Nu participați în aceste jocuri murdare. Nu vă fie frică! Justiția nu se poate construi pe frică. Doar prin decizii libere se poate construi o justiție adevărată și vă asigur că toată societatea va fi alături de judecătorii onești și curajoși”, a mai adăugat Sandu.

De menționat că la data de 27 septembrie anul curent, întreaga conducere a CSM a fost revocată din funcție de magistrații prezenți la Adunarea Generală a Judecătorilor. Tot atunci, s-a decis ca la data de 25 octombrie, ora 10:00, să se convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor cu privire la alegerea noilor membri permanenți și membrii supleanți ai CSM. De asemenea, pînă la alegerea noului președinte al CSM, atribuțiile vor fi asigurate de Ion Postu, membru al CSM desemnat din partea societății civile.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load