COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Salvatorii vin cu un set de sfaturi pentru prevenirea riscurilor în vacanța de vară

Salvatorii vin cu un set de sfaturi pentru prevenirea riscurilor în vacanța de vară

Începînd cu data de 1 iunie copii se pot bucura de mult așteptata vacanță de vară. În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu un șir de recomandări pentru elevi, părinți și bunei în vederea evitării situațiilor de risc.

Pentru a preveni incendiile pompierii recomandă copiilor să evite jocul cu sursele de aprindere, să nu dea foc gunoiului menajer și să se abțină de la aprinderea rugurilor și grătarelor. Odată cu încălzirea temperaturilor de afară mulți copii optează pentru scăldatul în bazinele acvatice. În acest sens salvatorii îndemnă părinții să monitorizeze strict micuții și să nu le permită să meargă nesupravegheați la lacuri și rîuri.

O atenție deosebită este acordată copiilor care aleg să se joace în grup. Aici salvatorii le recomandă să nu meargă în locuri necunoscute în prejma șantierelor de construcție, clădirilor părăsite sau a stațiilor electrice. Jocul în astfel de locuri poate fi periculos pentru viața și sănătatea acestora. Pentru copii care aleg să se odihnească în localitățile rurale este foarte important să rețină că aflarea în aer liber în caz de precipitații cu descărcări electrice este periculoasă, în special dacă aceștia se află în spații deschise cum ar fi terenuri și pășuni.


Dacă totuși ploaia și tunetul este aproape e bine să fie găsit un loc sigur unde copii se pot ascunde de precipitațiile cu descărcările electrice. Nici într-un caz nu trebuie să optăm pentru aflarea sub un copac, întrucît acesta poate fi un bun conductor electric în caz de descărcări electrice, iar poziționarea persoanei în astfel de locuri poate duce la electrocutarea acesteia.

Părinții și bunei sînt îndemnați să le vorbească copiilor despre riscuri și pericolul jocului cu obiecte necunoscute întrucît acestea se pot dovedi a fi periculoase. În acest sens salvatorii îndemnă maturii să fie conștienți că micuții ar putea găsi muniții și proiectile neexplodate care mai pot fi întîlnite în anumite spații din prejma localităților. În astfel de cazuri, cel mai indicat ar fi ca oamenii sa apeleze serviciile de urgență și nici într-un caz să nu le atingă, pentru a evita traumatizarea și riscul explodării.

În situații de risc, de urgență trebuie apelat Serviciul 112 pentru a evita consecințele nedorite. Respectînd aceste cîteva recomandării copii se pot bucura de o vacanță frumoasă fără riscuri.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load