TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Salariile lucrătorilor din cultură, micșorate în unele raioane ale țării

Salariile lucrătorilor din cultură, micșorate în unele raioane ale țării

Membrii Consiliului Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-au convocat recent într-o ședință ordinară, în cadrul căreia au discutat diferite probleme ce țin de activitatea sindicală și protecția salariaților, membri de sindicat din branşă.

Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, a prezentat principalele realizări din anul curent vizînd protecția salariaților, membri de sindicat, în conformitate cu prevederile legislației muncii și Convenției colective la nivel de ramură pentru anii 2017-2020, transmite point.md, cu referire la vocea.md.


El a atras atenție și asupra provocărilor cu care se confruntă în prezent ramura, situația salariaților din domeniu ca urmare a aplicării legii nr. 270/2018 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

„Principala problemă cu care se confruntă lucrătorii din cultură se referă la salarii. După analizarea informațiilor privind implementarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar din decembrie 2018, s-a dovedit că, ca urmare a numeroaselor modificări, completări și clarificări ale legii, autoritățile administrației publice locale de toate nivelurile au aplicat cu greu creșterea salariilor prevăzută de lege, definind clase, coeficienți, indemnizații, suplimente la salariile oficiale. Pe de o parte, nivelul salariilor unor lucrători din domeniu s-a majorat dacă se respectă cadrul normativ, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2018. Pe de altă parte, salariile lucrătorilor din cultură sînt diferite în diferite raioane sau localități. În majoritatea raioanelor țării, autoritățile publice locale au emis acte normative care reduc salariile lucrătorilor ca urmare a schimbării locurilor de muncă, reducerii normei de muncă la 0,75, 0,5 și chiar 0,25 cu scopul de a reduce salariile lucrătorilor din cultură”, a spus Nicolae Garaz.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, prezent la ședință, a subliniat deschiderea ministerului pe care îl conduce pentru un dialog social constructiv și o interacțiune eficientă pentru identificarea și rezolvarea problemelor cu care se confruntă lucrătorii din domeniul culturii.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load