COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Sala cu Orgă va transmite de la distanță muzică semnată de compozitori din R. Moldova și România

Sala cu Orgă va transmite de la distanță muzică semnată de compozitori din R. Moldova și România

Sala cu Orgă din Chișinău a inițiat luni, 11 mai, pe pagina sa de facebook, o serie de postări cu muzică românească și a compozitorilor din Republica Moldova. Parada muzicii a fost inaugurată de ”Rapsodia romînă nr. 1” de George Enescu, informează Moldpres.

Potrivit directorului adjunct al instituției, Silvia Tănase, înregistrarea a fost făcută acum 10 ani, în cadrul tradiţionalului concert "De Ziua României" de la Sala cu Orgă. ”Interpretează Orchestra Simfonică Europeană, creată în baza Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, împreună cu un grup de instrumentişti-suflători de la Filarmonica "Banatul" din Timişoara - un proiect mai vechi de care ne amintim cu mare drag și nostalgie.

George Enescu avea doar 20 de ani în 1901, cînd a compus, la Paris, ambele Rapsodii - Rapsodia română nr. 1 în La major şi Rapsodia română nr. 2 în Re major (ambele op. 11). Prima dintre ele este mai mult o colecție de melodii folclorice orchestrate simfonic. În ordine, cîntecele populare care alcătuiesc prima rapsodie sînt următoarele: "Am un leu și vreu să-l beu" (care este și tema arhicunoscută a Rapsodiei), "Hora lui Dobrică", "Mugur, Mugurel", "Hora de la moară" și, bineînțeles celebra "Ciocîrlia".


Prima audiţie absolută a Rapsodiilor a avut loc la 23 februarie 1903, chiar sub bagheta dirijorală a compozitorului, la Ateneul din București.

Rapsodia este un gen popular, abordat de mulți compozitori în perioada romantică, mulți dintre ei reprezentanți ai școlilor naționale: Johannes Brahms (Rapsodiile ungare), Franz Liszt (Rapsodiile ungare), Edouard Lalo (Rapsodia spaniolă – care este o lucrare pentru orchestră și instrument solist, deci un concert de vioară) și, bineînțeles, George Enescu (Rapsodiile romîne) etc.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load