Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Rută pentru zilele de odihnă: 10 locuri de vizitat în apropiere de Chișinău

28 ian. 2020,, 22:33   Societate
21365 0

Dacă nu aveți timp să părăsiți capitala pentru mai mult timp, puteți utiliza lista noastră de atracții turistice care pot fi găsite la o distanță de 50 km de Chișinău. În lista noastră puteți găsi mănăstiri, moșii din secolul XIX, un colorit rural uimitor și multe alte locuri interesante!

MĂNĂSTIREA CĂPRIANA

Într-o zonă pitorească de codru, la 40 km nord-vest de Chișinău, se găsește una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova, fondată în 1420. Prima mențiune documentară a mănăstirii este cea din perioada domniei lu Alexandru cel Bun (1400-1432). Ea a fost un timp îndelungat reședința mitropolitului Moldovei, a fost ctitorită de domnitori, printre ei și Ștefan cel Mare, Mănăstirea Căpriana avea cea mai mare bibliotecă mănăstirească din Moldova.

A fost închisă în 1962, fiind luată sub protecția statului ca monument istoric. Cu toate acestea, a fost jefuită, dispărînd multe icoane, o bibliotecă, ustensile bisericești. În prezent, mănăstirea este practic restaurată, cu excepția picturilor murale din biserica veche „Adormirea Maicii Domnului” (1545). Noua biserică de iarnă Sf. Gheorghe (1903) este complet reconstruită și pictată. În prezent mănăstirea este deschisă pentru vizitatori.

BECIURILE SUBTERANE CRICOVA


Fabrica de vinuri Cricova situată la 12 km de Chișinău este o destinație absolut necesară pentru toți oaspeții Moldovei. Fondată în 1952, fabrica Cricova este cel mai mare producător de vinuri spumante, folosind tehnologia tradițională moldovenească, a căror maturizare are loc în beciurile subterane.

Colecția de vinuri Cricova include peste un milion de sticle - nu numai vinuri moldovenești, ci și vinuri unice spaniole, italiene, franceze. Se spune că în beciurile Cricova este păstrat vinul din colecția Hermann Goering, care a fost ajuns aici după sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cel mai vechi vin datează din 1902.

Lungimea totală a galeriilor subterane în calcar din Cricova constituie peste 60 km, avînd o temperatură constantă de aproximativ + 12 ° C și o umiditate de 97-98% pe tot parcursul anului. Acestea sînt condiții ideale pentru păstrarea a peste 30.000.000 de litri de vinuri de calitate.

Multă lume spune că cele mai impresionante excursii sînt aici - așa-numitul oraș de vin subteran și-a făcut treaba. Aici sînt disponibile mai multe pachete de excursii care, pe lîngă vizitarea depozitelor subterane, includ o degustare de vinuri, un meniu de gustări și suveniruri de firmă.

MĂNĂSTIREA CURCHI

Locașul este situat în satul Curchi, la 12 km de Orhei (aproximativ 50 km de Chișinău). Unii cercetători susțin că mănăstirea a fost fondată în perioada domniei lui Ștefan cel Mare. În documente, mănăstirea datează de pe vremea domnitorului Alexandru Ghica, cînd țăranul Iordache Curchiu a întemeiat o mănăstire din lemn. În perioada 1937-1938 a fost construită o biserică frumoasă în cinstea Sfîntului Nicolae. În vremurile sovietice, în clădirea mănăstirii a fost un spital psihiatric, mînăstirea redeschisă abia în 1992.

Recent mănăstirea a fost inclusă pe listele monumentelor de arhitectură UNESCO.

BISERICA ROMANO-CATOLICĂ „ADORMIREA MAICII DOMNULUI”

Biserica este situată în Orhei, la 40 km la nord de Chișinău, pe strada Vasile Mahu. Construcția bisericii a început în 1904, fiind finalizată în 1915. Biserica a fost construită pe banii Cesarinei Dobrovolskaia care deținea o moșie în satul Brăviceni.

În perioada sovietică, biserica romano-catolică din Orhei a fost parțial distrusă. Biserica a fost transformată într-o sală de sport, iar apoi într-un depozit obișnuit. Datorită eforturilor preotului Klaus Kniffke, în 2005 biserica a fost restituită micii comunități catolice din Orhei. În 2008, după reconstrucție, biserica a fost redeschisă.

REZERVAȚIA CODRII

Rezervația Codrii este cea mai veche rezervație științifică din Moldova. Aici pădurile deluroase se intersectează cu văi, rîuri și hîrtopuri. Rezervația este situată în apropierea satului Lozovo, la aproximativ 50 km de Chișinău. Teritoriul rezervației este un masiv forestier. Din sud, vest și nord acesta este înconjurat de terenuri agricole, în nord-est se învecinează cu pădurile fondului forestier Strășeni. Rezerva a fost fondată la 27 septembrie 1971. Suprafața ei este de 12.300 ha.

MUZEUL LUI SERGHEI LAZO

Este situat în satul Piatra, la 7 km de Orhei (aproximativ 50 km de Chișinău). La sfîrșitul secolului al XIX-lea, satul a fost proprietatea familiei bogate Lazo. Ultimii moșieri din această dinastie au fost George și Elena Lazo - părinții eroului războiului civil din Rusia Serghei Lazo.

În vremea sovietică, satul Piatra a fost redenumit Lazo, în onoarea lui Serghei Lazo. După ce Moldova a căpătat independența, satul a revenit la numele său anterior. Conacul Lazo care a fost devastat a început să fie restaurat în 2008. Sălile de expoziție includ obiecte de uz casnic, mobilier, fotografii, cărți care aparțineau familiei Lazo.

CASTELUL MIMI

La mai puțin de 30 de minute cu mașina de la Chișinău (30 km), în satul Bulboaca veți fi surprinși de o priveliște uluitoare și veți putea servi un pahar de vin bun. Aici se află Castelul Mimi - primul chateau din regiune, construit în 1900 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, în onoarea căruia și-a primit numele.

Castelul a fost prima clădire din țară, construită din beton armat, ceea ce a fost o raritate în acea perioadă, în beciurile acestuia se păstrau 300.000 de litri de vin depozitate în butoaie de stejar. De-a lungul anilor clădirea s-a extens, frumusețea ei fiind acoperită cu straturi groase de tencuială. După aproape un secol, castelul Mimi a devenit proprietatea unei familii care în 2010 a început reconstrucția cramei, iar ulterior și a castelului, pentru autenticitatea și originalitatea clădirii. Toate lucrările, ca și acum 123 de ani, au fost conduse de un arhitect italian.

În prezent, Castel Mimi este un complex multifuncțional, care are un hotel, un muzeu, o sală de conferințe, ateliere de creație și săli pentru evenimente. Într-o atmosferă ideală, în două săli de degustare și 6 camere în beci puteți savura vinurile Mimi, precum și bucate unice de la un restaurant de pe teritoriul complexului.

COMPLEXUL MEMORIAL „CAPUL DE POD ȘERPENI”

Celebrul complex memorial este situat la 50 de kilometri de Chișinău, în raionul Anenii Noi. A fost ridicat în amintirea a 12 mii de soldați sovietici care au murit pe pămîntul moldovenesc în 1944. A fost inaugurat la 22 august 2004, deoarece cele mai înverșunate bătălii au avut loc chiar în apropierea satului Șerpeni.

Memorialul este format din trei componente principale. Pe o parte este un altar stilizat care împodobește un seif de marmură. În partea centrală, sub doi stîlpi înalți, care se unesc în partea de sus într-o cruce, arde o flacără veșnică. Deasupra malurilor pitorești ale Nistrului se înalță o clopotniță. De pe puntea de observare a capului de pod se deschide o priveliște neobișnuit de frumoasă asupra văii Nistrului, pădurilor, pajiștilor și cîmpurilor.

MILEȘTII MICI

La 22 km de Chișinău se găsește cel mai vechi loc de păstrare a „băuturilor sacre” din Moldova, fondat în 1969. Străzile orașului de vinuri subteran sînt situate pe o suprafață de 55 km. Acesta are propria infrastructură, drumuri, indicatoare rutiere, semafoare și rîuri de vin care curg prin conductele de vin, pe malurile cărora, în loc de case, se ridică budanele imense.

În „regatul subteran” se păstrează așa-numita „Colecție de Aur” care include 2 milioane de sticle de vin din recolta anilor 1986-1991 și este inclusă în Cartea Recordurilor Guinness. Cea mai valoroasă parte a colecției este vinul din recolta anilor 1973-74 (prețul unor vinuri ajunge pînă la 480 de euro/sticla). Aceste vinuri sînt exportate numai în Japonia.

Puteți să mergeți de-a lungul labirinturilor subsolului de depozitare într-o mașină - în tuneluri este prevăzut un transport special. Dar mult mai interesant este să faceți o plimbare pe străzile Cabernet, Aligote, Feteasca, să priviți arcadele brutale din calcar, budanele de stejar care emană o aromă minunată de vinuri, lămpile vechi și izvoarele naturale care bat din stîncă.

GRĂDINA ZOOLOGICĂ ZOOCLUB

Dacă doriți să vă alăturați naturii sălbatice și celor care o locuiesc, sînteți binevenit la mini-grădina zoologică ZooClub. Aceasta este situată la doar 13 km de Chișinău, în satul Bardar. Pe peisajul moldovenesc obișnuit, puteți întîlni animale și păsări exotice neobișnuite din toate colțurile planetei. Totul a început în anii 90, cînd Igor Baljikov, zootehnician de profesie, a început să crească păsări, dar nu simple, ci exotice. În 1992, întreprinzătorul a adus în Moldova struți - nimeni nu a mai văzut așa ceva aici.

Treptat, colecția a fost completată cu alte specii de păsări și animale. De-a lungul timpului, ferma a devenit un loc în care copiii și adulții pot atinge natura: să călărească un ponei, să hrănească păuni și lebede. Aici puteți vedea și chiar atinge cel mai mare struț african din lume (150 kg) și cea mai mică prepeliță din lume (100 gr). Aici sînt, de asemenea, cîinii enoți, cai, capre mici, oi, porci, alpaca, iepuri sălbatici, canguri (!), căprioare. Ferma regulat este completată cu noi locuitori.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?