Rusia va contribui la reconstrucția monumentului Bătăliei de la Cahul din Vulcănești

Rusia va contribui la reconstrucția monumentului Bătăliei de la Cahul din Vulcănești

Guvernul din Sankt-Petersburg va finanța reconstrucția totală a monumentului din Vulcănești a Bătăliei de la Cahul, instalat acum 170 de ani în cinstea unei bătălii decisive din războiul ruso-turc.


Potrivit Gagauzinfo.md, la Vulcănești a sosit deja o delegație de experți ruși pentru a studia acest monument în scopul restabilirii aspectului istoric original, transmite Noi.md.


La întoarcerea lor la Sankt Petersburg, restauratorii ruși în concluzia lor vor prezenta un raport care să evalueze starea tehnică a monumentului și costul estimativ al restaurării acestuia. După aceasta, experții vor putea trece la faza de proiectare.


La Vulcănești, delegația experților ruși s-a familiarizat cu informațiile și schițele istorice ale monumentului, apoi au mers la locul unde este instalat monumentului.


Imediat atenția tehnologilor a fost atrasă de coloana în sine, formată din blocuri de calcar, care au început să se dărîme. Dar, potrivit datelor preliminare, monumentul nu este într-o stare atît de rea. 


De asemenea, specialiștii vor trebui să afle și despre starea fundamentului monumentului, deoarece de-a lungul timpului, în regiune au avut loc cutremure, acte barbare asupra monumentului.


"Pot să spun că această clădire este atît de unică și grandioasă, încît și din punct de vedere al istoriei, și al restaurării, este deosebit de importantă pentru multe popoare care locuiesc aici. Inclusiv pentru Federația Rusă ", a adăugat restauratorul.


Cu doi ani în urmă, restaurarea monumentului cu finanțarea din partea rusă a fost convenită de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah și guvernatorul orașului St. Petersburg, Gheorghii Poltavcenko. Mai apoi, aceste acorduri cu guvernul de la Sankt Petersburg au fost întărite și de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load