TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Rusia anunță dacă va prelungi contractul de tranzit a gazelor naturale cu Ucraina

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lasat să se înțeleaga că ar fi gata să ofere Ucrainei un contract temporar pentru tranzitul gazelor naturale, dacă negocierile pe acest subiect eșuează înainte de 1 ianuarie 2020 cînd expiră contractul existent, transmite Radio Europa Liberă.

Durata acestui contract provizoriu ar putea fi de un an, potrivit lui Vladimir Putin.

Ucraina obține anual aproximativ 3 miliarde de dolari pentru tranzitul gazelor rusești catre piețele Uniunii Europene. Kievul nu mai importă gaze direct din Rusia din 2015, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea și a început războiul din estul Ucrainei.

Ucraina cumpără acum gazele naturale de la Slovacia, Polonia și Ungaria și de la 1 ianuarie ar putea cumpăra și din România.

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazele naturale necesare țărilor Uniunii Europene, care trec prin cei 38 de mii de kilometri de conducte de stat ucrainene.


Precizăm că șeful statului, Igor Dodon, spunea anterior că există riscuri în materia livrării gazelor naturale, care ar putea să parvină de la 1 ianuarie 2020. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Dodon a declarat că Moldova nu are încă un acord de livrare sau de tranzit al gazelor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load