Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Rotari: Moldova devine o punte între Rusia şi UE

26 iul. 2019,, 07:40   Societate
2758 2

Republica Moldova devine o punte între Rusia şi Uniunea Europeană, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Vladimir Rotari.

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat în studiul său că "vizita la Bruxelles a speakerului Zinaida Greceanîi şi a prim-ministrului Maia Sandu s-a dovedit a fi destul de remarcabilă: rareori în capitala UE sînt primiţi în acelaşi timp lideri ai formaţiunilor politice proeuropene şi proruse, mai ales care fac parte din aceeaşi alianţă de guvernare. În general, după răsturnarea regimului oligarhic, Moldova reprezintă un teritoriu de inovaţii şi fenomene politice".

"PSRM, în esenţă, este singura forţă politică majoră din spaţiul postsovietic care menţine relaţii strînse cu Kremlinul la cel mai înalt nivel şi, în acelaşi timp, nu se stînjeneşte de acest lucru. În timp ce politicienii din alte ţări şi din Uniunea Europeană şi chiar din CSI încearcă adesea să scape de etichetarea "prietenul lui Putin", Preşedintele Moldovei şi liderul informal al socialiştilor, Igor Dodon, nu numai că nu o refuză, ci şi o întoarce în favoarea sa. Anume întîlnirile personale cu Preşedintele rus, extrem de popular în Moldova, au devenit factorul decisiv care a determinat ascensiunea lui Dodon şi a susţinătorilor săi spre conducerea RM", a remarcat Rotari.

Cu toate acestea, potrivit lui, "pînă nu demult, PSRM în cea mai mare parte era în afara zonei de atenţie a oficialilor europeni, care preferau să comunice cu blocul ACUM, aflat atunci în opoziţie".

"Acum situaţia se schimbă radical. Lucrul direct cu PSRM nu va provoca prea multe întrebări - în definitiv, vorbim despre partidul de guvernămînt într-o ţară care promovează oficial cursul de integrare europeană. Mai ales că nici socialiştii, nici Preşedintele Igor Dodon nu refuză această linie generală a Republicii Moldova. Totodată, nimeni nu a uitat rolul PSRM în lichidarea regimului trecut care nu era pe placul UE. Însă invitarea preşedintelui Partidului Socialiştilor în capitala UE nu este doar un gest de recunoştinţă şi favoare. Acesta este şi un semn important, care arată disponibilitatea Bruxelles-ului nu numai de a continua dialogul cu Moscova pe direcţia Moldovei, ci şi de a-l moderniza substanţial. Socialiştii, care merg regulat la Moscova, sînt cei mai potriviţi pentru acest rol", consideră expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?