COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

România trimite în Moldova o nouă echipă de medici

România trimite în Moldova o nouă echipă de medici

România va acorda din nou sprijin Republicii Moldova, în lupta cu noul tip de coronavirus. Președintele român Klaus Iohannis a aprobat participarea Armatei României cu forţe, mijloace şi echipamente la o nouă misiune de asistenţă umanitară pentru țara noastră.

Ajutorul include formarea unei echipe de specialiști care se va deplasa la Chișinău, pentru a acorda susținere medicală, punerea la dispoziţie a unei aeronave pentru transport de materiale medicale, dar și altele, transmite agerpres.ro.

Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, marţi, scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis, prin care informează Parlamentul despre participarea Armatei României cu forţe, mijloace şi echipamente la două misiuni de asistenţă umanitară în Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii.


„Pe fondul pandemiei generate de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi al evoluţiei ascendente a situaţiei epidemiologice cauzate de infecţia cu acest virus, la nivel global au fost luate măsuri şi s-au derulat acţiuni ferme în domeniul sănătăţii publice, care au avut ca efect limitarea şi întreruperea activităţilor socio-economice şi îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Pandemia a devenit, în scurt timp, o provocare pentru comunitatea internaţională”, se arată în scrisoarea semnată de Klaus Iohannis.

Potrivit documentului, în spirit de solidaritate, România a considerat că este necesar să acorde sprijin pentru prevenirea extinderii, facilitarea limitării şi pentru înlăturarea efectelor epidemiei generate de acest virus prin livrarea de medicamente şi echipamente şi personal medical.

Klaus Iohannis a informat Parlamentul că a aprobat, în conformitate cu prevederile constituţionale şi ale Legii nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara statului român, la propunerea premierului, după consultarea CSAT, participarea Armatei României cu forţe mijloace şi echipamente la două misiuni de asistenţă umanitară în Republica Moldova şi în Statele Unite ale Americii.

Misiunea de sprijin pentru Republica Moldova include următoarele:

- constituirea, la nivelul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr Carol Davila", a unei echipe medicale formate din pînă la 12 medici şi asistenţi medicali, care se poate deplasa, la ordin, pentru o perioadă de două săptămîni, în sprjinul activităţilor medicale dintr-un spital din Chişinău;

- sprijin pentru evacuarea militarilor moldoveni infectaţi cu Covid-19 din teatrele de operaţii din Balcani şi din Mali;

- punerea la dispoziţie a unei aeronave C 27 Spartan - în limita a trei ieşiri - pentru transport de materiale medicale, la solicitarea autorităţilor din Republica Moldova, din ţări ale UE sau Turcia la Chişinău, în limita a 20 de ore de zbor;

- asigurarea unei grupe de decontaminare a personalului, tehnicii şi terenului, la solicitare.

La 30 aprilie, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății a venit în Republica Moldova pentru a sprijini personalul medical din țara noastră în lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Aceștia au acordat, alături de colegii moldoveni, asistență medicală și îngrijire pacienților infectați și au instruit personalul medical din instituțiile din Bălți, Chișinău și Cahul.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load