TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Republica Populară Chineză, la 70 de ani de la fondare

Republica Populară Chineză, la 70 de ani de la fondare

De cînd China și Republica Moldova au stabilit legături diplomatice cu 27 de ani în urmă, relațiile dintre cele două țări au devenit din ce în ce mai strînse. Beneficiile și cooperarea reciprocă s-au extins, iar prietenia dintre oameni a devenit mai profundă.

Declarația a fost făcută luni, 30 septembrie, de către Zhang Yinghong, ambasadorul Republicii Chineze în Republica Moldova, în cadrul ceremoniei dedicată aniversării a 70-a de la fondarea Republicii Populare Chineze, transmite IPN.

Potrivit ambasadorului, cele două părți se respectă reciproc și se tratează egale. De asemenea, se susțin reciproc pentru interese fundamentale, cum ar fi suveranitatea reciprocă și menținerea a unei cooperări bune în afacerile internaționale și regionale. „China este dispusă să lucreze cu Moldova pentru a consolida comunicarea și cooperarea, mișcarea înainte cu forțele unite, pentru planificarea și promovarea relațiilor de prietenie și cooperare între cele două țări cu viziune mai largă, încredere mai fermă și rezistență mai durabilă”, a spus Zhang Yinghong.

Zhang Yinghong a mai spus că în ultimii 70 de ani, China a construit a doua cea mai mare economie din lume, iar forța sa națională cuprinzătoare a efectuat un salt istoric. La fel, a spus că Produsul Intern Brut al Chinei a crescut de la 30 de miliarde de dolari în primele zile ale Chinei Noi la 13,6 trilioane de dolari la sfîrșitul anului trecut, cu o creștere de peste 450 de ori. „China a devenit cea mai mare țară producătoare, cea mai mare țară comerciant de bunuri, a doua cea mai mare țară consumatoare de bunuri și a doua cea mai mare țară cu intrări de capital străin”, a declarat ambasadorul.

Potrivit ambasadorului, China a contribuit cu peste 30% la creșterea economică mondială timp de mai mulți ani și a devenit principala sursă de stabilizare și putere pentru creșterea economică mondială. De asemenea, a menționat că în ultimii 70 de ani, China a pus în aplicare în mod activ strategia de dezvoltare bazată pe inovație și a obținut rezultate semnificative în numeroase domenii precum zborul spațial cu echipaj, explorarea lunară, știința cuantică, explorarea mării profunde, supercomputerizarea, navigarea prin satelit etc.

La fel, ambasadorul Zhang Yinghong a spus că în ultimii 70 de ani, calitatea vieții poporului chinez a fost îmbunătățită considerabil. Din 1949 și pînă în 2018, venitul național pe cap de locuitor a crescut de la mai puțin de 70 de dolari la 9470 de dolari, iar speranța de viață a cetățenilor a crescut de la 35 de ani la 77. „În 2020, China va atinge obiectivul cel mai mare de a construi o societate prospere într-un mod complet, asigurîndu-se că populația săracă conform standardelor actuale, va fi eliberată de sărăcie în totalitate”, este convins Zhang Yinghong.

Ambasadorul a mai afirmat că China nu intenționează să intre în conflict sau să se confrunte cu vreo țară, iar dezvoltarea ei nu reprezintă o amenințare pentru nicio țară. „China respectă dreptul oamenilor diferitelor țări de a-și alege propria calea de dezvoltare, se opune impunerii voinței unora asupra celorlalți, amestecului în afacerile interne ale altor țări și hărțuirii și intimidării”, a declarat șeful misiunii diplomatice chineze la Chișinău.

La recepția aniversară a rostit un mesaj de felicitare președintele Parlamentului Republicii Molova Zinaida Greceanîi.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load