Republica Moldova, pe cale să piardă un nou dosar la CEDO

Republica Moldova, pe cale să piardă un nou dosar la CEDO

Guvernul Republicii Moldova are la dispoziție trei luni pentru a da explicații privind încălcarea drepturilor unui copil apărat de Promo-LEX la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), notează Noi.md.


Precizăm că, în anul 2010, un vecin l-a lovit pe copil cu pumnii şi picioarele, apoi l-a tîrît în curte și l-a forțat să intre în beci, unde i-a pus hîrlețul la gît. Acesta este cazul dramatic al unui copil, care a fost adus în atenția Curții Europene de către Promo-LEX în anul 2014.


Acțiunile agresorului au fost calificate ca huliganism nu prea grav, care nu este pedepsit penal, ci doar contravențional. Violența fizică și psihologică la care a fost supus copilul și urmările negative pentru sănătatea lui nu puteau fi sancționate cu doar 300 de lei (16 EURO).


Asociația Promo-LEX consideră că o astfel de abordare niciodată nu ar atinge scopul de protecție a copiilor, angajament pe care Moldova și l-a asumat. Prin urmare, asemenea pedepse, dimpotrivă, încurajează agresorii și descurajează victimele!


În fața Curții, reclamantul s-a plîns pe faptul că Republica Moldova nu a cercetat corespunzător relele tratamente la care a fost supus copilul. Din cauza faptului că statul nu și-a îndeplinit această obligație, nu a fost posibilă pedepsirea penală a agresorului.


În cazul în care părțile nu vor accepta să semneze Declarația de împăcare amiabilă și să achite prejudiciul propus de Curte, Guvernul Republicii Moldova ar urma să prezinte explicațiile pe caz pînă la 30 mai 2018.


 


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load