Republica Moldova, acționată în judecată de 417 ori, în 2018

Republica Moldova, acționată în judecată de 417 ori, în 2018

Anul trecut, în instanțele naționale au fost depuse 417 cereri de chemare în judecată, în care au fost vizate instituții de stat.


În cea mai mare parte, cererile au vizat:

  • repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărîrii judecătoreşti – 216 cereri;
  • repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti – 143 de cereri;
  • contencios administrativ – 58 de cereri.

Interesele statului în aceste categorii de cauze sînt reprezentate de către Ministerul Justiției.


Potrivit Ministerului Justiției, în anul 2018, de către Direcția contencios au fost întocmite următoarele acte procedurale:

  • referinţe – 287;
  • cereri de apel –168;
  • cereri de recurs - 137;
  • cereri de suspendare - 2.

Totodată, în adresa Ministerului Finanțelor au fost expediate spre executare 130 de titluri executorii:


61 de titluri au vizat repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărîrii judecătoreşti. Suma totală a prejudiciilor a fost de 3.036.257 lei și 1.000 de euro.


69 de titluri au vizat repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti. Suma totală a prejudiciilor a fost de 3.473.842 lei.


De asemenea, a fost emis un titlu executoriu prin care s-a dispus încasarea prejudiciului din contul Ministerului Justiţiei în temeiul Legii contenciosului administrativ. Suma prejudiciului a fost de 2.500 de lei.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load