Republica Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO

Republica Moldova a mai pierdut un dosar la CEDO

Guvernul Republicii Moldova urmează să-i acorde 11.500 de euro fostului șef al Serviciului de presă al Procuraturii Generale Iacob Guja, drept prejudiciu moral, informează Noi.md.


Prejudiciul va fi achitat în baza faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat violarea Articolului 10 din Convenție - dreptul la libertatea de exprimare. Fostul șef al Serviciului de presă al Procuraturii, în perioada guvernării comuniste, s-a plîns înaltei Curți de faptul că a fost concediat ilegal, în 2003, după ce a dezvăluit jurnaliștilor documente referitoare la presupusele ilegalități din cadrul instituției în care activa.


Deși a fost ulterior restabilit în funcție de instanță, autoritățile așa și nu au pus în aplicare decizia. Reclamantul s-a plîns că autorităţile doar au mimat executarea hotărîrii privind restabilirea sa în funcție, ca ulterior iarăși să-l concedieze. Curtea a constatat că Guvernul Moldovei nu a intenţionat niciodată să-l restabilească cu adevărat în funcție. În realitate, demisia a fost o măsură de pedeapsă ca a răspuns la divulgarea unor informații de interes public în anul 2003, a constatat Curtea.


În fața Curții, reclamantul s-a plîns în temeiul Articolului 10 al Convenției că concedierea sa repetată i-a încălcat dreptul la libertatea de exprimare. Reclamantul a cerut 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, 10.000 euro cu titlu de prejudiciu material şi 1.500 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.


Curtea i-a acordat reclamantului 10.000 euro cu titlu de prejudiciu moral şi material şi 1.500 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load