Regulamentul de implementare a programului „Prima Casă” va fi publicat în MO

Regulamentul de implementare a programului „Prima Casă” va fi publicat în MO

Regulamentul de implementare a programului de stat „Prima Casă” va fi publicat mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.


Documentul reprezintă cadrul normativ secundar care asigură punerea în aplicare a programului „Prima Casă”. Acesta stabilește criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, pentru locuințele care pot fi procurate și pentru băncile comerciale implicate în program. De asemenea, este descrisă procedura de acordare a creditelor ipotecare prin intermediul programului, precum și modalitatea de acordare și executare a garanției de stat.


Aprobarea Regulamentului va fi succedată de anumite proceduri tehnice, precum semnarea contractelor trilaterale de colaborare cu băncile și elaborarea cîtorva contracte tipizate. Ministerul Finanțelor își propune să realizeze aceste acțiuni într-un termen cît mai restrîns. Data din care cetățenii pot depune cererile de creditare și băncile participante la program vor fi anunțate ulterior.


Totodată, Ministerul Finanțelor va publica semestrial pe pagina sa web, pînă la 15 august pentru semestrul I al anului curent și pînă la 15 februarie pentru semestrul II al anului precedent, informația privind implementarea Programului de stat „Prima casă”.


Programul a fost elaborat pentru a ajuta persoanele tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare, statul garantînd 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei.


Proiectul prevede procurarea apartamentelor și caselor de locuit pe teritoriul Republicii Moldova, în special, pentru familiile tinere, membrii cărora nu au depășit vîrsta de 45 de ani, sînt încadrați în cîmpul muncii și au venituri oficiale.


Implementarea programului va fi realizată prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load