COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Reduceri la achitarea poliței de asigurare medicală obligatorii pentru 2020

Reduceri la achitarea poliței de asigurare medicală obligatorii pentru 2020

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a dat start procesului de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2020.

Pînă pe 31 martie inclusiv, persoanele care se asigură în mod individual beneficiază de reduceri în mărime de 50%, 60% sau 75% din valoarea primei, care a rămas neschimbată – 4.056 de lei, notează noi.md cu referire la agora.md.

Cine sînt cei care beneficiază de reduceri


Astfel, proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75% şi achită 1.014 lei prin intermediul serviciilor teritoriale de relaţii cu beneficiarii ale CNAM (găsiţi aici datele de contact). La rîndul lor, persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% şi vor achita 1.622,40 de lei, la fel, prin intermediul serviciilor teritoriale.

Totodată, fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sînt angajaţi şi nu sînt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova vor achita 2.028 de lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală.

Unde poate fi achitată aceasta

Achitarea primei AOAM cu reduceri de 50% poate fi efectuată la ghişeele oficiilor poştale, ale băncilor comerciale sau prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay.

Doritorii de a achita prima de asigurare cu cardul bancar sau de pe un dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze pagina mpay.gov.md, să selecteze cîmpul „Alege serviciul”, să aleagă serviciul „Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă”, să introducă datele solicitate în formular – IDNP-ul, codul de verificare, după care să urmeze paşii necesari, în funcție de modalitatea de achitare. În cazul plăţii prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Achită prima în mărime integrală

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie vor achita prima în mărime integrală, adică 4.056 de lei. Plata este efectuată la orice bancă sau agenţie teritorială a CNAM şi trebuie confirmată ulterior la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie şi este valabil pînă pe 31 decembrie 2020.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load