COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Recomandările ombudsmanului pentru protecția salariaților în perioada șomajului tehnic

Recomandările ombudsmanului pentru protecția salariaților în perioada șomajului tehnic

Avocatul poporului recomandă Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale modificarea unor prevederi din Codul Muncii cu privire la indemnizația pentru perioada șomajului tehnic, pentru asigurarea dreptului de protecție socială a salariaților în perioada șomajului tehnic.

În propunerea expediată ministerului, ombudsmanul precizează că a fost sesizat despre deficiențele legate de aplicarea legislației cu privire la plata pentru absența motivată de la muncă ca urmare a măsurilor întreprinse de angajatori pentru prevenirea răspîndirii virusului COVID-19, transmite IPN.

Deși, Codul Muncii prevede pentru salariați o indemnizație în perioada de șomaj tehnic ce nu poate fi mai mică de 50% din salariul de bază, această garanție nu este valabilă în caz de suspendare a contractului individual de muncă. Or, conform prevederilor art.77 lit.c) din Codul Muncii, în caz de șomaj tehnic, contractul individual de muncă se suspendă prin acordul părților, exprimat în formă scrisă.

Ombudsmanul spune că, în atare circumstanțe, apar neclarități privind modalitatea de acordare a indemnizației de șomaj tehnic, fapt ce poate genera aplicarea neuniformă și eronată a prevederilor în cauză. Pentru a nu admite acest lucru, sînt necesare precizări în legislație.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load