TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Recalcularea pensiilor pentru pensionarii care lucrează va avea loc mai repede

Recalcularea pensiilor pentru pensionarii care lucrează va avea loc mai repede

Procesul de recalculare se va încheia în 2023 și nu în 2027, așa cum s-a planificat anterior.

Recalcularea pensiilor pentru cei care au continuat sau continuă să lucreze, are loc la cererea pensionarului, în funcție de anul de ieșire la pensie și de numărul de ani lucrați după pensionare, timp în care din salariul său au fost deduse contribuțiile de asigurări sociale, transmite NOI.md cu referire la esp.md


Guvernul a modificat graficul de recalculare, care anterior prevedea că procesul va dura pînă în 2027.

După cum se poate observa din tabel, de la 1 ianuarie a acestui an, pot solicita recalculare toți cetățenii ale căror pensii au fost stabilite înainte de 1 ianuarie 1999 și au lucrat un timp oarecare după ieșirea la pensie.

Tot în acest an, dar deja de la 1 iulie, dreptul la recalcularea pensiilor vor primi cetățenii care ale căror pensii au fost stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 - 1 ianuarie 2019, care au lucrat mai mult de 10 ani după pensionare.

Recalcularea se efectuează numai după adresarea pensionarului la Casa Națională de Asigurări Sociale și prezentarea documentelor care confirmă perioadele de muncă. Dacă, după recalculare, pensia se dovedește a fi mai mică decît cea pe care o primește deja, atunci se păstrează mărimea acesteia pînă la recalculare. Noua pensie se achită începînd cu următoarea lună după luna de depunere a cererii.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load