TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Răspunsul lui Nazaria pentru Academia Română (VIDEO)

Răspunsul lui Nazaria pentru Academia Română (VIDEO)

Politologul și istoricul Sergiu Nazaria a comentat într-un interviu pentru Noi.md declarația recentă a Academiei Române precum că noțiunea de limbă moldovenească nu există.

Istoricul spune că fenomenul lingvistic care se atestă în R.Moldova nu este unic în lume, prin urmare acest subiect nu trebuie să fie un motiv de dispută. Cu atît mai mult, afirmă Nazaria, nimeni nu este în drept să impună cetățenilor o anumită viziune asupra denumirii limbii.

„Noi avem un fenomen lingvistic: unii îi zic limba română, alții îi zic limba moldovenească. Nu sîntem unicali în sensul acesta, în lume: există limba sîrbo-croată, olandezo-flamandă, persano-tadjică. Ambele denumiri de limbă exprimă același fenomen: vrei să-i zici română, fii sănătăos zi-i română!


Dar, lasă-ne pe noi să rămînem să-i zicem moldovenească. Pentru mine însăși denumirea de limbă moldovenească, grai moldovenesc, îmi mîngîie urechea. Însăși sunetul, parcă e un rîuleț de munte. Uite așa îmi sună mie în urechea mea limba moldovenească”, a menționat Sergiu Nazaria.

Într-o declarație emisă recent Academia Română vorbește despre faptul că "noțiunea de limbă moldovenească este inexistentă".

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load