Răspîndirea cuvîntului Moldova

Răspîndirea cuvîntului Moldova

Cel mai avizat cercetător al problemei în cauză, istoricul Teodor Bălan a elaborat studiul nedepăşit pînă astăzi Numele Moldova.


O istoriografie a problemei (1973), care cuprinde şi comentează toate scrierile cunoscute despre hidronimul, toponimul şi politonimul Moldova: sute de articole, atlase în toate limbile europene.


Teodor Bălan a constatat că apelativul „Moldova" este cunoscut în Slovacia, Boemia (Muldavia, Mulda, Muldau, Moldvia), localitatea Moldautein la nord de oraşul Budweis, în Banat (oraşul Moldova pe Dunăre). Geograful A. Busching cunoaşte rîul Boemiei sub trei denumiri: Molda, Moldau şi Mulda. Toponimele/oiconimele Mold, Molde sînt cunoscute în Britania, Norvegia. În Saxonia unul din afluenţii Elbei se numeşte Mulda. În afară de oraşele Moldova, Moldova Nouă în Valahia (azi România) există multe oiconime: Moldoveni, Moldoveneşti.


Este semnificativ că cel mat înalt vîrf al Carpaţilor Meridionali este Moldovanul (2 544 m), aflat pe un teritoriu care nu a intrat în componența Moldovei istorice.


Continuarea articolului pe moldovenii.md.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load