COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Raportul privind funcționarea instituțiilor democratice în RM, dezbătut de APCE

Raportul privind funcționarea instituțiilor democratice în RM, dezbătut de APCE

Raportul privind funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova a fost dezbătut de plenul APCE în cadrul ședinței din 3 octombrie 2019.

Potrivit unui comunicat de presă, autorii documentului sînt coraportorii APCE, Egidijus Vareikis (Lituania) și Maryvonne Blondin (Franța). Raportul a fost elaborat urmare a vizitei la Chișinău în luna iulie curent a oficialilor APCE.

Coraportorii au menționat că APCE salută tranziția pașnică a puterii, rezistența și cumpătul de care au dat dovadă poporul moldovean, care, prin votul său, și-a exprimat clar dorința de alternanță politică și așteptările de schimbări adevărate. Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin au subliniat că forțele politice care au format coaliția de guvernare, PSRM și Blocul ACUM, reprezintă o porțiune largă a electoratului moldovean, care au reușit să cadă de acord în privința unor obiective politice comune în pofida viziunilor lor politice divergente.


De asemenea, APCE a constatat că Guvernul nou-instituit și-a asumat în mod prioritar, în urma unei ”înțelegeri politice temporare”, deoligarhizarea țării și lupta împotriva corupției. Adunarea a recunoscut pașii legitimi și necesari pentru eradicarea elementelor unui „stat capturat” din instituțiile statului. În același timp, APCE a făcut apel la autoritățile moldovenești să se asigure că măsurile care vor fi introduse le vor permite să reformeze sistemul și, în cele din urmă, să consolideze instituțiile democratice. Adunarea a mai subliniat că trebuie promovate procesele democratice și a făcut apel, în special, la Parlament să monitorizeze ca drepturile opoziției să fie respectate.

Coraportorii APCE au chemat autoritățile să se asigure că reformele întreprinse pentru „curățarea” instituțiilor corespund normelor Consiliului Europei, vizează depolitizarea și independența instituțiilor, în special ale celor din sistemul judiciar. APCE a îndemnat autoritățile moldovenești, cu asistența Consiliului Europei, să continue eforturile de îmbunătățire a legislației electorale după abolirea sistemului electoral mixt, să reformeze sistemul judiciar, să lupte împotriva corupției și a spălării de bani și să investigheze frauda bancară. APCE a anunțat că va urmări evoluțiile din Republica Moldova în cadrul procedurii sale de monitorizare.

La dezbateri s-au înscris 14 parlamentari europeni, precum și cei 3 membri ai Delegației Republicii Moldova la APCE, prezenți la sesiune: Doina Gherman, Inga Grigoriu și Andrian Candu.Majoritatea vorbitorilor au salutat schimbările calitative produse în Republica Moldova, îndeosebi transferul pașnic de putere, abolirea sistemului de vot mixt, modificarea regulamentului de desemnare a procurorului general etc. A fost apreciată crearea unei coaliții parlamentare compuse din partide politice cu opinii diferite, dar determinate să urmeze un obiectiv comun de guvernare.

La finalul dezbaterii, Plenul APCE a votat raportul de țară și proiectul de rezoluție privind funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova.

Sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei are loc în perioada de 30 septembrie – 4 octombrie, la Strasbourg.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load