COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

R.Moldova, condamnată la CEDO: O adolescentă a fost ținută în arest fără temei

R.Moldova, condamnată la CEDO: O adolescentă a fost ținută în arest fără temei

Guvernul a fost obligat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) să achite 3.000 de euro în calitate de prejudiciu moral pentru o tînără, pe motiv că aceasta a fost ținută în arest timp de aproape 24 de luni, fără a exista motive suficiente și relevante.

Juriștii pentru Drepturile Omului menționează că în februarie 2012, tînăra, care avea atunci 15 ani, a fost reținută, fiind suspectată de participarea într-un atac asupra unei persoane, care a dus la decesul acesteia. La 4 februarie 2012, procurorul a cerut aplicarea arestului preventiv față de tînără, motivînd că aceasta nu este căsătorită, nu are o ocupație permanentă, poate să se ascundă de la urmărire penală și interfera cu urmărirea penală. Tot în aceeași zi, judecătoria Rîșcani a eliberat mandat de arest pentru 30 de zile, reținînd motivele invocate de procuror. În fața instanței, reclamanta a susținut că nu a avut intenția de a se ascunde și dorea să coopereze cu acuzarea. Tînăra a fost plasată în arest în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, scrie Ziarul de Gardă.

Procurorul s-a adresat în repetate rînduri cu demersuri privind prelungirea arestării reclamantei, demersul fiind admis, reținîndu-se aceleași argumente.


Tînăra a fost eliberată din arest la data de 24 noiembrie 2013.

Curtea a constatat că detenția reclamantei pentru aproape 24 de luni a fost contrară Articolului 186 § 4 din Codul de procedură penală, care limitează durata arestului preventiv a minorului pînă la 4 luni. Instanța a concluzionat că detenția tinerei în arest, pentru aproape 24 de luni, a fost excesiv de lungă și nu s-a bazat pe motive suficiente și relevante.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load