COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

R. Moldova a trecut la etapa de transmitere comunitară a infecției

R. Moldova a trecut la etapa de transmitere comunitară a infecției

Obligativitatea de a purta mască în spații comerciale și transport public a venit odată cu creșterea numărului te infecții cu COVID-19 transmise pe cale comunitară.

Astfel explică ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu decizia de a imune măsura de protecție, scrie Agora.

Totuși, șefa de la Sănătate a ținut să accentueze că o bună parte din populație poartă masca incorect, fapt pentru care Dumbrăveanu are și o explicație. Declarația a fost făcută la emisiunea Cutia Neagră, la TV8.


„Rezultînd din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, am menționat anterior că masca se poartă de persoana bolnavă și de cel care îngrijește de bolnav. Dar nu uitați că la acea etapă aveam cazuri de import.

Azi vorbim de altă etapă de transmitere a infecției, cînd este transmiterea comunitară. În condițiile date, sînt cîteva rigori de purtare a măștilor de care ne trebuie să ne conducem.

Ele se poartă conform hotărîrii CNESP:

în transportul public, obligator,

în unitățile comerciale, indiferent dacă vorbim în cazul dat de farmacii, magazine alimentare sau de alt gen,

se poartă în spațiu închis atunci cînd persoanele nu pot respecta distanța socială”, a explicat ministra impunerea măsurilor.

Dumbrăveanu a ținut să remarce că în pofida măsurilor de informare întreprinse de Ministerul Sănătății, o bună parte a populației poartă masca incorect sau chiar evită să o folosească. Acesta pentru că, crede ministra, nu a existat o cultură a măsurilor de protecție pînă la pandemie.

„În alte țări și pînă la pandemie a existat cultura prelucrării mîinilor, cultura dezinfectanților. În cîte instituții medicale de la noi ați văzut să fie dezinfectanți la intrare? Ei erau necesari și trebuiau să fie”, a spus șefa de la Sănătate.

Întrebată de ce e însăși este observată în spațiul public fără mască, ministra a venit cu explicații:

„Vreau să vă spun că atunci cînd nu puteam respecta distanța socială, n-o să mă vedeți fără mască. Cînd eram pe pragul sau într-o instituție medicală – n-o să mă vedeți fără mască. Cînd eram la conferință de presă, la MS, cu respectarea distanței sociale, dar dacă participa reprezentantul unei instituții medicale – eram cu mască”, susține Dumbrăveanu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load