Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Putoarea din Chișinău. ONG-urile cer soluții, nu doar vorbe

22 sep. 2019,, 09:00   Societate
2858 0

Mai multe ONG-uri ecologice se declară nemulțumite că lucrurile ce țin de mirosul urît din Chișinău bat pasul pe loc.

Atît Mișcarea Națională Voievod, cît și fundația pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava spun că aud doar promisiuni, dar nu și fapte. Astfel cer soluții.

,,Este foarte bine că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a reacționat, dar este rău că a reacționat atît de tîrziu - peste 2 luni. Ce-am văzut noi în Parlament, în mare parte nouă ni s-a părut ca un fars pentru că statul trebuie să își apere interesele, statul trebuie să aibă atîția specialiști ca să poată apără interesele tuturor oamenilor din Chișinău - e problema orașului. Deputații din Parlament parcă se rugau la agenții economici ca cuma ei să hotărască problema”, a declarat președintele Mișcării Naționale „Voievod”, Nicolae Pascaru.

ONG-urile cer demisia la toți funcționarii care-s la Apă-Canal, demisia la cei care-s implicați în proiectul renovării Stației de epurare în care s-au alocat 24 de milioane de euro.

,,Acești bani trebuie scoși la iveală. Statul trebuie să fie ferm pe poziție, dar noi vedem că ei slăbuț se implică, parcă ar ascunde ceva. Aici trebuie să se implice Academia de Științe, Primăria Chișinău, juriști. Eu cred că această problemă poate fi soluționată. În perspectivă, noi credem că vom face solicitări către Igor Dodon, pentru că șeful statului mai operativ intervine în asemenea probleme”, a mai adăugat Pascaru.


Președintele Mișcării Naționale „Voievod”, Nicolae Pascaru spune că totul parcă s-ar face intenționat, pentru a face diferență între puterea actuală și cea precedentă.

,,Parcă e sabotaj, diverse între funcționari, cei care au susținut partidul care a plecat de la Guernare (PDM), parcă special fac, din interior explodează sistemul, parcă special fac să pară că cei care erau în trecut erau profeșioniștii, iar aceștia de azi - nu ar fi profesioniști. Așa că, trebuie de trecut cu foc și sabie peste acești funcționari, trebuie demiși, dosare penale pe numele lor și închiși. Acolo-s scheme, despre aceste scheme se discuta în Comisia parlamentară, cheltuielile care vin pe facturi la oameni îs mai mici comparativ cu cele care se fac. Sistemu-i degradant, noi am văzut că Comisia parlamentară este slabă, parcă nu dorește să schimbe lucrurile. De fapt, lucrurile se putea de schimbat momentan”, este opinia exprimată de președintele Mișcării Naționale „Voievod”, Nicolae Pascaru.

Directorul Ecodava, Igor Sîrbu precizează că este lege din anul 2013, care obligă agenții economici să-și instaleze stații de preepurare

,,Avînd în vedere că este lege - apare întrebarea: De ce nu se respectă? Sau ei o încalcă sau legea nu este destul de puternică. În luna martie a acestui an, au fost reziliate contractele a aproximativ 800 de agenți comerciali, din motiv că au refuzat să plătească cheltuielile pentru canalizare prea mari. În momentul acesta, cînd au fost reziliate contractele, se verifica dacă agenții mai activează, unde ei aruncă apa. Aici majoritatea agenților îs pe marginea rîului Bîc, poate ei nici nu au nevoie de canalizare, poate aruncă direct în rîu. O altă teză importantă este dacă cineva controlează volumul de apă de canalizat zilnic, că directorul Apă-Canal mimează cifra de 120.000 de metri cubi - zilnic. Pe de altă parte, inginerul a declarat într-un interviu cu camera ascunsă spune că-s 50.000-60.000 de metri cubi în regim normal și pînă la 80.000 de metri cubi în zilele de vîrf. Deci ei arată cheltuieli de electricitate, produse chimice pentru acei 120.000, dar real îs în jumătate. Adică jumătate din banii achitați, că agentul economic plătește 15-20 de milioane de lei lunar. Astea-s sume enorme care se acumulează în fiecare lună. Momentul acesta cineva îl verifică?”, se revoltă Igor Sîrbu.

,,Mai mult, să ne amintim scandalurile din ultimii 10 ani, problema era că ei indică cheltuieli mari și că au salarii exagerate de mari -administrația. Anul trecut doar era scandalul că au aparat de cafea de 5.000 de euro și mobilier de 10.000 de euro. Auditul care s-a făcut a dat careva rezultate? Înseamnă că ei lucrează în cîrdășie”, a concluzionat directorul Ecodava.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?