COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Purifică aerul din locuință plantele de interior? Adevărul de la oamenii de știință

Purifică aerul din locuință plantele de interior? Adevărul de la oamenii de știință

Plantele de interior sînt căutate de oameni pentru rolul decorativ, pentru înfrumusețarea locuinței, dar în ultima vreme, au devenit atractive și dintr-un alt motiv.

Curățarea aerului din spațiile în care sînt crescute este una dintre virtuțile atribuite unor plante de interior. Dar oare, plantele de interior chiar purifică aerul din locuința? Află verdictul oamenilor de știință în rîndurile de mai jos.

Cînd oamenii întră într-o florărie sau într-un magazin specializat pentru a cumpără o plantă de apartament au, de regulă, două curiozități. Prima: „Oare această plantă este periculoasă pentru cîine/pisica sau alt animal de companie – depinde de la caz la caz. A două: „Ce fel de plante sînt cele mai bune pentru curățarea aerului?”.


Plantele de interior au multe calități. Ne ajută să ne simțim mai aproape de natură, ne înfrumusețează spațiile în care locuim. Dar una dintre cele mai des repetate virtuți ale plantelor de casă este aceea că sînt mici sisteme de climatizare. Plantele de interior, se presupune, filtrează aerul. Iar unele magazine au preluat ideea și își enumeră speciile de plante după toxinele din aer pe care le elimina cel mai bine. De exemplu, Philodendronii filtrează formaldehidă.

Timp de cîțiva ani, cercetările au sugerat cu adevărat că plantele de casă ar putea curată aerul de anumiți poluanți. Dar acum majoritatea oamenilor de știință spun acesta este doar un mit. „Este o idee atît de atrăgătoare și ispititoare”, spune Elliott Gall, profesor la Universitatea de Stat Portland. „Dar literatură științifică arată că plantele de interior – cum ar fi cele care se găsesc de obicei în casă unei persoane – fac foarte puțin pentru a curăță aerul”.

„Părerea mea este chiar mai aspră decît asta. Nu cred că plantele de interior curată aerul”, susține Michael Waring, profesor de inginerie la Universitatea Drexel. „Un nu categoric a răspuns și Richard Corsi, un cercetător cu lungă activitate pe poluarea aerului. Plantele de casă nu curată aerul „mai mult decît o pereche veche de șosete sau șapcă de baseball pe care aș fi agățat-o de perete”.

Afirmația că plantele de interior purifică aerul nu este de fapt o minciună. Însă, pentru că plantele să îmbunătățească efectiv calitatea aerului, chiar și într-un apartament, ar trebui să deții foarte, foarte multe. Este nevoie de concentrație atît de mare care cu greu poate fi atinsă, chiar și de cei mai dedicați iubitori de plante.

La sfîrșitul anilor 1980, savantul NASA, Bill Wolverton, a investigat dacă plantele obișnuite pot elimina din aer un anumit tip de poluanți. Este vorba despre compuși organici volatili (COV). Aceste substanțe sînt eliberate în mod regulat de produsele obișnuite de uz casnic. De exemplu: vopsele de casă, lacuri de unghii, șampon și aproape orice are miros. Efectele lor dăunătoare pot varia de la o simplă iritatie a gîtului pînă la cancerul nazofaringian.

Spre deosebire de alte tipuri de poluanți din aer, cum ar fi funinginea, COV nu pot fi filtrate din aer cu un filtru de calitate fină. Această înseamnă că se acumula în medii închise ermetic … cum ar fi laboratoare sau nave spațiale. Problema pentru NASA era evidență. Așadar, Wolverton a vrut să vadă dacă plantele de interior ar putea absorbi COV.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load