Protejarea copiilor implicați în proceduri legale, imperativă la Ministerul Justiției

Protejarea copiilor implicați în proceduri legale, imperativă la Ministerul Justiției

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, s-a întîlnit cu președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Daniela Sîmboteanu. Ei au discutat despre consolidarea eforturilor în domeniul justiției juvenile.


Copiii victime sau martori ai violenței au nevoi speciale în timpul procedurilor legale. În cadrul audierilor, minorii trec prin experiențe neplăcute, sînt speriați, fiind deseori supuși riscului revictimizării. Ca urmare, ei refuză să dea declarații sau acestea nu sînt suficient de concludente, fiind astfel afectată calitatea actului de justiție. 


Alexandru Tănase a menționat că obligația statului de a proteja copiii victime sau martori ai violenţei este imperativă, fiind nevoie de o implicare cît mai activă și eficientă a tuturor actorilor din sistem, pentru ca acestor copii să le fie create condiții optime atunci cînd interacționează cu justiția. Îmbunătățirea cadrului normativ în acest domeniu sensibil reprezintă una dintre acțiunile prioritare de pe agenda Ministerului Justiției. 


În acest sens, eforturile vor fi consolidate în vederea asigurării unor proceduri legale adecvate pentru copiii victime/martori ai violenţei și audierii acestora în condiții prietenoase, inclusiv prin ameliorarea infrastructurii necesare, îmbunătățirea cadrului legislativ, specializarea persoanelor autorizate să intervieveze copiii victimă și dezvoltarea serviciilor specializate regionale.


În acest scop, Ministerul Justiției și CNPAC vor semna un nou memorandum de colaborare în domeniul protecției în sistemul de justiție a copiilor victime/martori ai diverselor forme de violență. 


De asemenea, va fi instituit un grup de lucru specializat multisectorial în cadrul căruia vor fi analizate proiectele din domeniul justiției juvenile.


În scurt timp, vor fi organizate discuții cu comunitatea partenerilor de dezvoltare, precum și cu actorii din domeniu, în vederea coagulării eforturilor în acest domeniu.


Anual, circa 3500 de copii victime din țară au nevoie de asistență de specialitate în cadrul procedurilor legale. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load