Promo-LEX trage linia: Ce nu merge bine în sistemul medical din țară

Promo-LEX trage linia: Ce nu merge bine în sistemul medical din țară

Neglijența medicilor și lipsa suportului psihologic sînt doar cîteva din încălcările constatate de avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, cel care apără drepturile tinerei care a avortat recent în toaleta din Centrul Mamei și Copilului, notează NOI.md.

Acestea și alte încălcări au fost discutate joi în cadrul clubului de discuții cu tema: „Asigurarea drepturilor femeilor în perioada perinatală și calitatea asistenței medicale”.

În concluziile sale preliminare, avocatul Asociației Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, a sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre acestea sînt: lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și  neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.

Reprezentanții societății civile și reprezentanții autorităților au ajuns la concluzia comună că sistemul de asistență medicală trebuie îmbunătățit în vederea asigurării unui standard cît mai înalt al calității acesteia. În special, este necesară o reconceptualizare a relației medic-pacient, asigurarea suportului și consilierii psihologice dar și accesul la informații calitative și accesibile publicului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load