Producătorii de lactate își spun oful. Sau despre scandalul lactatelor altfel

Producătorii de lactate își spun oful. Sau despre scandalul lactatelor altfel

Asociația producătorilor și procesatorilor de lapte nu exclude că scandalul lactatelor a fost inițiat pentru a face loc pe piață unui producător nou, avînd în vedere că efectuarea probelor de laborator a fost finanțată de o fundație străină.

În același timp, Centrul de asistență a consumatorilor din Chișinău, la comanda căruia au fost făcute investigațiile, susține că aceste probe de laborator au fost făcute ținînd cont de interesul consumatorilor, transmite IPN.

Carolina Linte, președinta Asociației producătorilor și procesatorilor de lapte, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, că nu exclude că aceste probe de laborator au fost făcute pentru a discredita producătorii autohtoni și de a pregăti piața pentru producători străini. Carolina Linte a făcut trimitere la faptul că investigația a fost finanțată din banii unei fundații străine. „Eu mă întreb: astăzi este în drept să vină orice stat și să inițieze o fundație care să subvenționeze investigații?”, se întreabă președinta asociației.

Reprezentanta producătorilor susține că pînă în prezent Asociația nu a primit rapoartele de expertiză, nu cunoaște care metodă a fost aplicată pentru prelevarea probelor, cum a fost transmis procesul verbal la laboratorul de investigație. „Pînă la urmă, nimeni nu a discutat cu noi despre care este situația pe domeniul dat”, a spus președinta asociației.

Radu Jigău, jurist al Centrului de asistență a consumatorilor din Chișinău, susține că scandaluri legate de produsele lactate au loc periodic în Republica Moldova. Juristul spune că analizele de laborator s-au făcut pentru 126 de produse lactate ținînd cont de gradul de solicitare a acestora. „Noi nu ne-am pus scopul de a face o analiză cîți producători sînt și care sînt zonele lor de comercializare a produselor. Scopul a fost să pornim de la sesizările consumatorilor și să verificăm ce se întîmplă pe piața lactatelor”, a spus Radu Jigău.

Radu Jigău susține că analizele de laborator au fost făcute de Centrul de metrologie, cel care certifică produsele, și nu ar trebui să existe dubii referitor la calitatea investigațiilor. Totodată, juristul consideră prea mici amenzile care au fost aplicate producătorilor ce au folosit un procentaj mare de grăsimi vegetale în produsele lactate. În opinia lui, 15 mii de lei nu prezintă un prejudiciu pentru un producător.

La începutul lunii februarie a fost publicat un studiu care arăta că într-un număr semnificativ de produse lactate comercializate în Republica Moldova grăsimile lactate sînt substituite cu grăsimi de alte origini.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load