Procurorul care a cerut mandat de arest pentru Braguța a contestat demiterea sa. Ce decizie a luat CSP?

Procurorul care a cerut mandat de arest pentru Braguța a contestat demiterea sa. Ce decizie a luat CSP?

Consiliul Superior al Procurorilor a respins contestașia procurorului Ivan Filimon împotriva deciziei Colegiului de disciplina și etică prin care a fost demis din funcția de procuror, ca urmare a gestionării defectuoase a dosarului lui Andrei Braguța.


Procurorul poate să atace decizia Consiliului în instanța de judecată. 


Colegiul Disciplinar a luat decizia de a-l demite pe Ivan Filimon la 21 decembrie 2017, din cauza erorilor pe care acesta le-a comis în gestionarea dosarului lui Andrei Braguța, tînărul care a decedat, în luna august, în custodia statului, după ce procurorul Filimon  a cerut mandat de 30 de zile de arest pentru acesta, acuzîndu-l că a lovit un polițist. Nu se cunosc motivele exacte și încălcările imputate procurorului Ivan Filimon pentru care a fost luată această decizie pentru că hotărîrea Colegiului Disciplinar nu a fost încă făcută publică.


Vineri, 19 ianuarie 2018, Filimon a contestat hotărîrea luată de Colegiu, dar Consiliul Superior al Procurorilor a decis respingerea ei. Astfel, demiterea lui Ivan Filimon a devenit oficială. Acesta poate însă contestat hotărîrile luate în interiorul procuraturii în instanța de judecată, la Curtea Supremă de Justiție.


Filimon era procuror din 2012, după ce a absolvit Institutul Național al Justiției cu media 8.98. În scurta sa carieră de acuzator de stat, Filimon a lucrat la Procuratura Buiucani, apoi la Procuratura Ungheni, ulterior ajungînd la Oficiul Ciocana din cadrul Procuraturii Chișinău. În 2014, cu prilejul aniversării a XXII-a de la formarea Procuraturii R. Moldova,împreună cu alți colegi, Filimon, activînd la Procuratura Ungheni, era decorat cu diplomă de onoare de gradul III. Un an mai tîrziu, a primit calificativul „atestat” după ce i-au fost verificate cunoștințele teoretice și practice, primind gradul de clasificare ordinar, jurist de rangul II.


Marți, 16 ianuarie, și judecătorul Iurie Obadă, cel care l-a trimis, în luna august 2017 în arest pe Andrei Braguța, tînărul decedat ulterior în penitenciar, a fost demis de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin vot unanim.  Decizia CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load