Procurorii din R. Moldova, mai bine plătiți decît cei din Ucraina, Georgia și Azerbaidjan

Procurorii din R. Moldova, mai bine plătiți decît cei din Ucraina, Georgia și Azerbaidjan

La 31 decembrie 2018, un procuror la începutul carierei primea un salariu anual de 11 001 euro, iar unul din Procuratura Generală a Republicii Moldova – 15 435 de euro.


Astfel, potrivit unei analize elaborate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), procurorii din Republica Moldova sînt acum mai bine remunerați decît colegii lor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia sau Ucraina.


Lefurile procurorilor au crescut considerabil după modificările legislative din anii 2016 și 2018.


Mai exact, în 2016, salariul anual brut al procurorilor din Republica Moldova la începutul carierei a constituit 6 198 de euro, iar celor din Procuratura Generală – 7 381 de euro.


„Aceste salarii erau de șase și, respectiv, nouă ori mai mici decît media celor 45 de țări evaluate”, evidențiază, CRJM, care a realizat o comparație între Republica Moldova și Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Rusia, Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania, Romînia și Bulgaria, Germania, precum și cu media și mediana tuturor celor 45 de țări analizate în Raportul Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției a Consiliului Europei (CEPEJ).


În ceea ce privește salariul procurorilor raportat la salariul mediu pe economie, procurorii din Republica Moldova erau remunerați în 2016 peste media celor 45 de țări membre analizate. Astfel, un procuror european începător primea în medie 1,9 salarii medii pe economie, iar un procuror din Republica Moldova – 2,3 salarii medii pe economie. În 2018, salariile procurorilor au crescut și mai mult.


Analiza a fost elaborată în baza Raportului CEPEJ publicat în anul 2018, care conține datele pentru anul 2016. CRJM a comparat datele din acest raport cu datele privind Republica Moldova pentru anul 2018.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load