COVID-19 în MOLDOVA

Procuratura Generală face precizările de rigoare în cazul Avia Invest

Procuratura Generală face precizările de rigoare în cazul Avia Invest

„Pe 20 august a fost pus sechestru pe proprietățile „Avia Invest” și este foarte bine că s-a făcut acest lucru, pentru că asta înseamnă că nimeni nu poate să preia contractul de concesiune atîta timp cît este acest sechestru”. Declarația aparține prim-ministrei Maia Sandu și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

ZdG a verificat afirmațiile făcute de Maia Sandu. Datele de la Cadastru arată că terenul pe care este amplasat Aeroporul Internațional Chișinău nu a fost pus sub sechestru. Conform informațiilor oferite de către Anastasia Condruc, consiliera pe comunica a Maiei Sandu, ar fi vorba despre „sechestru pus pe acțiunile Avia Invest”.

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție au redirecționat către Procuratura Anticorupție (PA) pentru a afla detalii la subiect. Eduard Varzari, șeful interimar al PA spune că sechestru a fost aplicat pe capitalul social al companiei „Avia Invest”. Acesta a confirmat că a fost deschisă o cauză penală.


„Terenurile, dar însuși Aerportul Internațional Chișinău nu sînt proprietatea Avia Invest, ci a statului, asupra lor Avia Invest avînd doar drept de gestionare care derivă din contractul de concesionare, nu și drept de înstrăinare. Respectiv, aplicarea sechestrului asupra aeroportului sau terenurilor, ca bunuri imobile, este inutilă. Sechestrul a fost aplicat ca măsură asiguratorie asupra capitalului social pentru a preveni substituirea fondatorilor Avia Invest prin înstrăinare. Această acțiune procesuală, ca acțiune de urmarire penală, poate fi realizată doar în cadrul unei urmăriri într-o cauză penală. Referitor la alte detalii despre cauza penală respectivă vom reveni ulterior, la moment fiind prematur de a expune în spațiul mediatic informații, care ar putea prejudicia mersul urmăririi penale. Or, urmărirea penală se efectuează potrivit unor metode și măsuri tactice în dependență de specificul investigației, fapt în legatură cu care Procuratura Anticorupție mizeaza pe întelegere din partea presei și a societății”, a precizat Eduard Varzari pentru ZdG.

La 19 august 2019, Compania NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey, o insulă din Canalul Mînecii, a încheiat un acord de achiziționare a 95% din compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău.

Anunțul nu a fost făcut încă public de Avia Invest, iar într-un comunicat publicat pe pagina Airport Wolrd, este menționat că mai multe detalii despre tranzacție vor fi făcute publice în septembrie.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load