Procedura de reținere a persoanei în Moldova ar putea fi schimbată

Procedura de reținere a persoanei în Moldova ar putea fi schimbată

Autoritățile vor să modifice procedura de reţinere a persoanei, stabilită prin articolul 167 al Codului de procedură penală.


Un anunț privind organizarea consultărilor publice la acest subiect a fost publicat pe particip.gov.md.


Se propune completarea articolului 167 al Codului de procedură penală al Republicii Moldova cu alineatul (1²) stabilind astfel o modalitate distinctă de calculare a termenului pentru întocmirea procesului-verbal de reținere în cazul reținerii persoanei în unul din punctele comune de trecere a frontierei de stat care se află pe teritoriul altui stat. Și anume, de pînă la trei ore din momentul aducerii persoanei reținute la organul de urmărire penală, dar nu mai tîrziu de nouă ore de la momentul privării ei de libertate.


Autorii spun că scopul proiectului este asigurarea respectării drepturilor și garanțiilor procesuale ale persoanelor reținute în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene amplasate pe segmentul central (transnistrean), pe teritoriul Ucrainei.


Amintim că, din 31 mai 2017 autoritățile de frontieră și vamale moldo-ucrainene au demarat controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctul comun de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene ”Pervomaisc-Cuciurgan” (pe teritoriul Ucrainei). Totodată, în conformitate cu Strategia națională de management integrat al frontierei de stat pentru perioada 2018-2023, conceptul de control comun la frontiera moldo-ucraineană urmează a fi extins, inclusiv și la frontiera moldo-romînă.


Persoanele care au recomandările privind norma propusă pentru consultări pot să le expedieze pînă în data de 15 iulie 15.07.2019 în adresa Ministerului Afacerilor Interne, mun. Chișinău, bd. Ștefan Cel Mare și Sfînt, nr. 75, sau la adresa electronică: vladimir.sava@mai.gov.md.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load