COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Problema cîinilor vagabonzi rămîne în continuare fără soluţii (VIDEO)

Problema cîinilor vagabonzi rămîne în continuare fără soluţii (VIDEO)

Problema cainilor vagabonzi pare fără rezolvare la Chişinău. Subiectul a fost discutat, de nenumărate ori, atît la primăria oraşului cît şi în Parlamentul ţăarii, dar soluţiile întîrzie să apară.

În capitala Republicii Moldova există un singur centru de stat, care se ocupă de îngrijirea cîinilor fără stăpîn. Cei mai multi sînt adăpostiţi de organizaţiile neguvernamentale, care fac eforturi supraomeneşti pentru a-şi asigura finanţarea si rareori primesc ajutorul autorităţilor.

De 15 ani, Galina Cighir şi-a transformat curtea casei într-un adăpost pentru cîinii fara stapan. A început de la cîţiva iar acum sînt peste 300 de catei.

După o perioadă, oamenii care plecau in strainatate au început să-şi aducă aici cîinii. Situaţia s-a înrăutăţit considerabil după ce, în octombrie 2013, primarul Dorin Chirtoacă a emis o dispoziţie care interzicea deţinerea cîinilor pe teritoriul întreprinderilor.

Acum, pentru întreţinerea acestor animale se cheltuie peste 30 de mii de lei pe lună, bani donaţi de oameni cu inima mare. De cîte ori li s-a cerut ajutorul, autorităţile locale nu s-au implicat. Chiar şi acum, Galina Cighir aşteaptă răspuns la ultimele demersuri făcute la primărie.

În timp ce autorităţile dau neputincioase din umeri, se apropie ziua cînd oamenii care îngrijesc animalele nu vor mai avea resurse financiare, iar aceşti cîini ai nimănui vor rămîne în voia sorţii.

In Chişinău există doar un centru pentru îngrijirea animalelor fără stapan, care a fost inaugurat în toamna anului trecut, pe teritoriul Necropolei de Animale. Aici cîinii ajung după ce cetăţenii se plîng autorităţilor, în cazurile cînd patrupedele sînt agresive sau au intrat pe locurile de joacă pentru copii.

Am întîlnit aici şi o familie care a venit să adopte un căţel.

De o lună, la acest centru au fost angajate două persoane de la o asociaţie obştească pentru protecţia animalelor fără adăpost.

La acest centru sînt adăpostiţi, în medie, 130 de caini vagabonzi. Autorităţile din Chisinau nu ştiu, cu exactitate, cate animale fara stapan sînt în oraş, dar presupun că numărul acestora s-ar situa între trei şi şapte mii.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load