Prioritatea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru 2018

Prioritatea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru 2018

Anul 2018 a început cu planuri mari pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 30 ianuarie, ministrul Svetlana Cebotari, a menţionat că prioritatea echipei ministeriale este de a asigura protecția și bunăstarea populației, notează NOI.md.


În acest an, urmează să se realizeze reforma în domeniul supravegherii sănătății publice, iar pentru îmbunătățirea calității și accesibilității serviciilor medicale acordate populației, vor fi întreprinse un șir de acțiuni. Printre acestea se numără promovarea noului mecanism de contractare a serviciilor medicale prestate de medicii de familie, extinderea listei medicamentelor compensate din Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, asigurarea cu ambulanțe noi și crearea unui spital regional care va oferi servicii medicale de calitate mai aproape de populația din nordul republicii.


În domeniul asigurărilor sociale și medicale urmează să fie exclusă obligativitatea deținerii poliței de asigurare pe suport de hîrtie, să fie indexate la 1 aprilie curent, prestațiile de asigurări sociale ținînd cont de creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent, prognoza acestui indicator constituie 6,5 %.


În domeniul asistenței sociale urmează să fie majorat cu 20% cuantumul alocațiilor sociale pentru 27.000 de persoane cu dizabilități din copilărie și pentru 11.700 de copii cu dizabilități.


De asemenea, va fi promovat și aprobat Programul național și Planul de acțiuni de dezinstituționalizare și care va fi axat pe dezinstituționalizarea a cca 2000 de persoane din instituțiile rezidențiale pe parcursul a 10 ani.


 


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load