COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Principele Mihail Sturdza - om politic abil și domn reformator

Principele Mihail Sturdza - om politic abil și domn reformator

Astăzi se împlinesc 225 ani de la nașterea principelui Mihail Sturdza, care a domnit în Principatul Moldovei în anii 1834 – 1849.

După introducerea Regulamentului Organic Moldova a rămas în continuare sub guvernarea generalului P. Kiselev, pînă în aprilie 1834, cînd Poarta și Rusia au numit primul domnitor regulamentar în Moldova, pe Mihail Sturdza.

A fost un om politic abil și bun gospodar, reușind să se impună ca un domn autoritar și să supravețuiască inclusiv evenimentelor revoluționare de la 1848. Concepția sa politică se fundamenta pe ordine, stabilitate politică și echilibru social. Măsurile luate de domn au contribuit decisiv la modernizarea structurilor interne din Moldova. Cel mai pregnant s-a manifestat activitatea reformatoare a lui Sturdza în domeniile justiției și legislației: s-au simplificat procedurile de judecată, au fost create instanțe specializate, s-a introdus principiul lucrului judecat, s-au tradus și tipărit coduri de legi, s-a insistat pe principiul separării puterilor în stat. Totodată Mihail Sturdza s-a străduit să limiteze sfera de acțiune a jurisdicției străine.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load