„Prima casă” – programul care le va permite tinerilor să rămînă acasă

„Prima casă” – programul care le va permite tinerilor să rămînă acasă

Programul „Prima casă”, inițiat de guvernare, le va permite tinerilor să rămînă în țară.

De această părere este deputatul democrat Corneliu Padnevici, exprimată în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

Potrivit lui, programul inițiat de Guvern se deosebește cu mult de cel inițiat anterior de Primăria Municipiului Chișinău. Acesta va fi aplicat pe întreg teritoriul Republicii Moldova. „Vedem că orice tînăr din Republica Moldova, chiar și din provincie, are posibilitatea să acceadă la acest program pentru a-și procura o locuință”, spune parlamentarul. Potrivit lui, dacă unii tineri nu au salarii care să permită cumpărarea unei locuințe prin intermediul acestui program, aceștia vor putea fi ajutați financiar de părinți, prin confirmarea veniturilor la bănci.

Secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Iurie Cicibaba, spune că cel mai mare avantaj al acestui program este faptul că locuința poate fi luată în ipotecă dispunînd de doar 10% din sumă. „Acum băncile lucrează cu 30-40% din costul apartamentului”, afirmă Iurie Cicibaba. Potrivit lui, dobînda în cadrul acestui proiect este cu 1,5% mai mică decît acordă băncile comerciale în prezent. De asemenea, secretarul de stat spune că programul ar putea fi lansat în decurs de aproximativ o lună.

Pavel Bortă, director de vînzări la Uniunea Agențiilor Imobiliare, susține că apartamentele care vor fi procurate în cadrul programului vor fi în case date deja în exploatare ceea ce diminuează riscul pentru beneficiari. „Aici ei vor putea trăi chiar din prima zi după procurarea apartamentelor și, totodată, ei vor putea să procure apartamente de pe piața secundară”, a spus Pavel Bortă.

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, susține că dobînda acordată de către bănci beneficiarilor programului „Prima casă” va fi revizuită o dată la jumătate de an. Potrivit lui, varianta propusă de Guvern este una destul de inteligentă în sensul lansării unei inițiative pentru a aduna feedback și pentru a îmbunătăți în continuare programul. „Actualmente, nici băncile nu sînt deprinse și sînt reticente în conlucrarea cu programe ale statului pentru că în această situație există o sumedenie de situații”, este de părere Roman Chircă.

Pe 22 februarie, Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul de implementare a programului de stat „Prima casă”, ultimul document necesar pentru a pune în aplicare acest program. Programul a fost elaborat pentru a ajuta familiile tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare decît cele de piață. Iar statul garantează 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare de 50 milioane de lei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load