Preţurile pentru 1440 de preparate farmaceutice vor fi reduse

Preţurile pentru 1440 de preparate farmaceutice vor fi reduse

Preţurile actuale de producător la 1440 de preparate farmaceutice din Catalogul naţional de preţuri au fost revizuite în scădere de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM).


Decizia a fost luată ca urmare a aprecierii (cu cel puțin 3%) a monedei naţionale în raport cu valutele indicate în Catalog (USD/EUR). Astfel, în lei moldoveneşti, medicamentele s-au ieftinit, în medie, cu 9,32%.


Printre preparate se numără antibiotice (242 poziţii), preparate cu acțiune asupra sistemului nervos (75 poziții), preparate dermatologice (72 poziții), vitamine, multivitamine (68 poziții), preparate cu acțiune asupra sistemului cardiovascular (67 poziții), antiinflamatoare şi antireumatice (67 poziții), antidiabetice (43 poziții), antitusive și expectorante (40 poziții), antineoplazice și imunomodulatoare (39 poziții), antiasmatice (37 poziții), antihistaminice (37 poziții), analgezice-antipiretice (36 poziții) şi antitrombotice (34 poziții).


Precizăm că, 215 dintre cele 1440 de poziții sînt indicate în Lista medicamentelor compensate, iar pentru acestea, reducerea este de 9,7%.


Noile preţuri vor fi luate în calcul la formarea costurilor finale a produselor   farmaceutice, după epuizarea stocurilor de medicamente existente.


Prin această acţiune, Guvernul continuă să sporească accesibilitatea populaţiei la un şir de medicamente atît esenţiale, cît şi compensate.


Precedenta revizuire a Catalogului naţional, în care la moment sînt incluse preţurile de producător pentru 4190 de medicamente, a avut loc în anul 2015.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load