TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Preţurile la unele produse alimentare şi servicii comunale au explodat

Preţurile la unele produse alimentare şi servicii comunale au explodat

Anul trecut, viaţa în Moldova s-a scumpit simţitor. Preţul mai multor produse alimentare a crescut semnificativ comparativ cu 2018, mai exact cu 12 la sută. Cel mai mult s-au scumpit cartofii, aliment nelipsit de pe masa moldovenilor.

Veştile proaste nu se opresc aici. S-au majorat şi preţurile hainelor, încălţămintei şi mobilei.

Potrivit datelor statistice, un kilogram de cartofi a costat anul trecut cu 53 la sută mai mult decît în 2018. Tot cu peste 50 la sută a crescut şi preţul fructelor proaspete, iar ouăle s-au scumpit cu 37 de procente. Legumele au fost cu 20 la sută mai scumpe, iar peştele - cu 10 procente, scrie noi.md cu referire la publika.md.


Lactatele au ajuns şi ele să coste cu 8 la sută mai mult, iar carnea - cu şase procente. Băuturile alcoolice au fost mai scumpe, ce-i drept, doar cu patru la sută.

Au explodat şi preţurile altor tipuri de mărfuri. Mobila, de pildă, s-a scumpit cu 7 la sută, iar îmbrăcăminte - cu şase procente. Şi încălţămintea costă cu aproape cinci la sută mai mult. Anul 2019 i-a făcut şi pe fumători să cheltuiască bani grei. Preţul ţigărilor a crescut cu aproape 30 de procente.

Statisticile arată că moldovenii au plătit mai mult şi pentru anumite servicii. De exemplu, pentru chiria unei camere în cămin, studenţii au scos din buzunare, în 2019, cu 20 la sută mai mulţi bani. Şi călătoria cu taxiul s-a scumpit cu 12 procente, la fel ca şi asigurarea auto obligatorie. Cu zece procente a crescut tariful la energia electrică.

Totodată, cei care au preferat să-şi petreacă vacanţa în străinătate au plătit cu 4,6 la sută mai mulţi bani. Biroul de statistică mai arată că, pe parcursul anului 2019, cîteva produse s-au ieftinit, ce-i drept, nesemnificativ. Dintre produsele alimentare s-a ieftinit ceapa cu 8 la sută şi morcovul cu 3,4 procente. Iar preţul carburanţilor a scăzut cu doar două procente.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load