COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Președintele: Toate măsurile stricte care au fost și vor fi întreprinse în Moldova sînt corecte

Președintele: Toate măsurile stricte care au fost și vor fi întreprinse în Moldova sînt corecte

Autoritățile Moldovei deocamdată reușesc să gestioneze situația privind coronavirusul, comparativ cu alte state unde situația este mult mai gravă.

Aceasta înseamnă că măsurile întreprinse în țara noastră pînă acum sînt corecte.

Declarația a fost făcută de Igor Dodon în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, informează Noi.md.

”Unii ne-au criticat pentru că am venit cu propunerea de a restricționa studiile, de a declara stare de urgență, de a pune interdicții pentru anumite genuri de activitate. Dacă nu mergeam cu acele restricții la acea etapă, astăzi nu era vorba despre 149 de cazuri, erau deja 350-400. De aceea, toate măsurile care au fost întreprinse pînă acum, dure, în premieră pentru Republica Moldova, au fost necesare”, a spus el.


De asemenea, președintele a menționat că acum se implementează cel de-al doilea scenariu din cele patru anunțate anterior. Dacă în primul caz era vorba despre un număr de pînă la 100 de cazuri confirmate, al doilea - de la 100 la 400, în al treilea se examinează probabilitatea de infecție de pînă la 1000 de persoane, iar în al patrulea – mai mult de 1500.

”Sîntem la scenariul doi din cele patru anunțate. Trebuie să fie pregătiți pentru faptul că situația se va înrăutăți în continuare, numărul de cazuri confirmate va crește. Nu am ajuns la punctul de vîrf. Este îngrijorător este faptul că din aceste 149 de cazuri confirmate, aproximativ 90 sînt cu transmitere locală. La prima etapă am reușit să stopăm importul din străinătate. Dacă primul caz a fost din Italia, acum aria s-a lărgit. Pînă acum am reușit să reducem numărul de cazuri "importate". Din ultimele 24, doar 3 sînt de import. Dar a început răspîndirea locală. De aceea am impus aceste măsuri dure cu mesajul pentru cetățeni să stea acasă. Mulți nu au luat acest lucru în serios, au ieșit în parcuri. Dacă în primele zile ale săptămînii trecute nu erau atîția în parcuri, atunci în zilele de odihnă toți au ieșit la frigărui în parcuri, toate locurile și curțile erau împînzite cu copii și oameni în etate. De aceea, am fost nevoiți să impunem următoarea etapă de restricții, care prevăde blocarea ccesului în parcuri și pe terenurile de joacă. De ce? Vreau să nă înțeleagă concetățenii noștri, mamele cu copiii care vroiau să iasă pe terenul de joacă. Am impus aceste restricții pentru că noi sîntem conștienți de faptul că cea mai gravă este transmiterea locală a infecției. Și atunci cînd se găsesc în grupuri cîte 3-5-6 persoane, riscul este mult mai mare. Vreau să mai repet o dată: nu toți cei infectați au simptome”, a adăugat șeful statului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load