Președintele Ecodava: Fiecare locuitor este dator să se implice în ameliorarea situației ecologice (VIDEO)

Președintele Ecodava: Fiecare locuitor este dator să se implice în ameliorarea situației ecologice (VIDEO)

Situația ecologică în bazinul rîului Bîc rămîne a fi alarmantă, afirmă președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava”, Igor Sîrbu.


El a relatat într-un interviu pentru Noi.md care sînt principalele surse de poluare a rîului și cum poate fi soluționată definitiv problema.


Ecologistul spune că principalele surse de poluare a fluviului continuă să fie deșeurile revărsate de către agenții economici, proces care a scăpat de sub controlul autorităților.


„Sînt foarte mulți agenți economici care își revarsă deșeurile în acest fluviu, fie că nu au rețea de canalizare, fie au toxine interzise spre a fi evacuate în canalizare. Analizele de laborator arată că în acest rîu nu mai este apă curată, ci doar apă de canalizare. Toate încercările de a curăța rîul – fie lărgirea albiei rîului, fie de curățare a lui - nu au avut efectul scontat. Mult mai importantă este nu atît curățarea, cît stoparea poluării”, a relatat Sîrbu.


Președintele Fundației „Ecodava” mai spune că este de datoria fiecărui locuitor al capitalei să se implice în acțiunile de protecție a mediului înconjurător, inclusiv a rîului Bîc.


„A venit primăvara, s-au topit zăpezile și în loc să răsară ghioceii, la noi răsar pachete de plastic, sticle. Rîurile care traversează capitalele europene înfrumusețează orașul, astfel și la noi rîul Bîc merită să aibă soarta unui rîu de capitală europeană. Fiecare chișinăuian este dator să se implice în salvarea acestui oraș, în ameliorarea situației ecologice, care este catastrofală”, a relatat Igor Sîrbu.


Și în acest an, Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava” planifică să continue proiectul de reabilitare a rîului Bîc. Pînă în prezent, fundația a înregistrat progrese importante în elaborarea hărții ecologice a rîului și mobilizarea autorităților, în vederea reducerii gradului de poluare.


”Proiectul început de noi presupune 6 expediții de la izvorul rîului și pînă la revărsarea lui în Nistru. Scopul acestor expediții este identificarea focarelor de poluare, a soluțiilor, precum și atenționarea autorităților locale și centrale”, a precizat președintele Fundației.


 


 


 


 


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load