Presa: Produsele agricole, mai scumpe în Moldova decît în Germania

Presa: Produsele agricole, mai scumpe în Moldova decît în Germania

Postul german de radio Deutche Welle a încercat să înţeleagă de ce produsele agricole în Moldova sînt mai scumpe decît în Germania.


Potrivit agenţiei Infotag, în articol se menţionează că, în ultimele săptămîni, în Moldova au crescut brusc preţurile la produsele agroalimentare de primă necesitate, iar "ţara cunoscută în perioada sovietică pentru solurile sale fertile şi produsele agricole ecologice exportate în toată Uniunea Sovietică, a ajuns să importe 80% din "verdeţuri" - mărar şi pătrunjel - din Turcia, Georgia şi Ucraina", transmite Știri.md


Potrivit articolului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor declară că preţul este "dictat de piaţă".


"Autorităţile enumeră mai multe motive care au determinat scumpirea cartofilor. Printre acestea menţionează micşorarea suprafeţelor însămînţate cu cartof cu aproximativ 2.000 de hectare în ultimii trei ani. Conform statisticilor oficiale, în primele luni ale acestui an, Moldova a majorat importul de cartofi din Belarus de 320 de ori. În ianuarie-februarie 2019, Belarus a exportat în Republica Moldova aproape 13,5 mii de tone de cartofi, în timp ce pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, livrările erau de numai 42 de tone. Actualmente, 15 agenţi economici importă cartofi din Belarus şi din alte ţări (România, Ucraina, Federaţia Rusă, Israel, Polonia şi Germania) în Republica Moldova", se arată în articol.


Potrivit publicaţiei, "după pomenile electorale, cartofii s-au scumpit brusc cu peste 120% şi costă acum aproape triplu decît în UE - 40 de lei moldoveneşti (echivalentul a 2 euro) kilogramul". 


"Cererea de cartofi pe piaţa moldovenească mai putea creşte şi datorită faptului că, în ultima lună şi jumătate, 19 loturi de cartofi din cele 121 importate din Belarus au fost întoarse de la posturile vamale ale Republicii Moldova, fiind infestate cu putregai brun", scrie Deutche Welle.


Autorul aminteşte că în toamna anului trecut merele producătorilor moldoveni putrezeau grămadă sub zăpadă, deoarece nu aveau unde să le vîndă, iar fabricile de suc le dădeau un preţ mizer pentru ele.


"În primăvară, Moldova importa mere din Ucraina. Conform datelor ANSA, în perioada 1 decembrie 2018 - 13 februarie 2019, Moldova a importat din Ucraina peste 4 mii de tone de mere (fără cantităţile intrate în Moldova prin regiunea transnistreană). Momentan, Moldova ocupă locul trei la importul de mere din Ucraina", se arată în articol.


Autorul scrie că "internauţii fac bancuri pe seama scumpirii cartofilor şi cheamă moldovenii să nu procure, în următoarele săptămîni, acest produs scumpit, spun ei, artificial".


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load