Premieră pentru Moldova. Ședințele de judecată, organizate online

Premieră pentru Moldova. Ședințele de judecată, organizate online

În premieră, în Moldova sînt organizate şedinţe online de judecată, care permit examinarea unui dosar fără participarea fizică a părţilor. 

Sistemul este realizat cu succes deja de o lună, iar datorită programului statul îşi va reduce simţitor cheltuielile pentru transportarea deţinuţilor sau a persoanelor aflate în arest preventiv, iar procesele nu vor mai fi amînate atît de des. 

În cadrul unei şedinţe online de la Judecătoria Orhei, magistraţii au examinat solicitarea unui deţinut al penitenciarului din Brăneşti de a cumula pedepsele pentru furt şi jaf.

Monitoarele şi microfoanele speciale erau instalate atît în sala de judecată, cît şi într-o cameră special amenajată din penitenciar.

Magistraţii sînt siguri că de acum încolo va scădea semnificativ cazurile cînd se amînau şedinţele. 

Înainte de a fi pus în practică, sistemul a fost testat în patru instanţe din ţară. 

"Examinarea dosarelor prin teleconferinţă s-a datorat faptului că în anul 2017 au fost operate unele modificări în Codul de Procedură Penală. În primul rînd se eficientizează cheltuielile şi nu se amînă şedinţele de judecată", a zis Victor Micu, şeful CSM.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor declară că deja au reuşit să economisească într-o lună zece mii de lei, datorită sistemului implementat în două închisori. 

"Mă refer la surse, care sînt pentru transportarea deţinuţilor. Resursele umane, care sînt plătite, la fel, cei care asigură escorta şi paza deţinuţilor. La fel se elemină orice risc în procesul de deplasare a persoanei deţinute", a menționat Oleg Pantea, purtător de cuvînt al ANP.

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în următoarea perioadă, cu echipamentul necesar vor fi dotate şi celelalte 15 închisori.


 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load