Pot sau nu moldovenii să muncească în UE în baza paşapoartelor biometrice noi

Pot sau nu moldovenii să muncească în UE în baza paşapoartelor biometrice noi

Începînd cu 5 februarie curent, Agenția Servicii Publice a început eliberarea pașapoartelor moldoveneşti de tip nou. Noile documente vor avea un grad sporit de protecție, dar și un design nou, notează Noi.md.


Chiar şi aşa, mulţi moldoveni se întreabă dacă odată cu obţinerea noilor paşapoarte vor putea munci legal în ţările Uniunii Europene. Aceasta este şi întrebarea lui Sergiu Coseri, care a venit pe adresa redacţiei noastre la începutul acestei săptămîni.


Pentru a găsi un răspuns corect, am apelat la specialiştii în domeniu, potrivit cărora călătoria fără vize în statele UE cu pașaportul biometric moldovenesc valabil (inclusiv cu cel de tip nou) NU OFERĂ dreptul la: MUNCĂ, STUDII (sejur mai mult de 90 de zile), MIGRARE și REÎNTREGIREA FAMILIEI. De regulă, pentru a munci, migra sau studia, este necesară obținerea vizei de lung sejur - Viza de tip D (Viza națională).


Vă recomnadăm să priviți următorul material video care conține unele precizări referitoare la posibilitatea angajării în cîmpul muncii pe teritoriul UE cu pașaport biometric moldovenesc sau ucrainean, oferite de către șeful Secției consulare a Ambasadei Ungariei la Chișinău, Gyula Levente Sass, în cadrul unei conferințe de presă.


Cu titlu aparte meționăm că există numeroase mituri despre pașaportul biometric moldovenesc. Astfel, dacă ați obținut un pașaport biometric moldovenesc sau vă gîndiți să-l solicitați în curînd pentru a călători fără viză, țineți cont că:


1. Pașaportul biometric nu anulează interdicțiile de intrare în statele UE/spațiul Schengen aplicate anterior pe numele Dvs;


2. Pașaportul biometric nu anulează ordinele de părăsire forțată (expulzare-deportare) emise pe numele Dvs. de către un stat UE/al spațiului Schengen;


3. Cu pașaportul biometric moldovenesc NU puteți călători fără vize în toate statele lumii, ci doar în anumite state, menționate AICI.


Vă reamintim că, dacă aveți întrebări legate de anumite situații-problemă, ne puteți scrie pe adresa de email intreaba@noi.md, iar noi vom căuta răspunsuri la ele cerînd sfaturile specialiștilor în domeniul respectiv. 


 


 


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load