COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Post Brexit: Cum pot moldovenii cu dublă cetățenie să obțină un statut special

Post Brexit: Cum pot moldovenii cu dublă cetățenie să obțină un statut special

După Brexit, pentru cetățenii obișnuiți ai Moldovei nu se va schimba nimic, dar cei care au și cetățenia unei țări UE vor trebui să obțină în Marea Britanie un statut special, transmite Noi.md.

Despre modalitatea de a primi acest statut a vorbit, printre altele, ambasadorul Marii Britanii în R. Moldova, Steven Fisher, într-un interviu pentru Newsmaker.md.

Potrivit lui, cetățenii Uniunii Europene, inclusiv moldovenii cu dublă cetățenie și familiile acestora, pot beneficia de schema de reglementare a relațiilor cu Uniunea Europeană.


"Pentru a continua să trăiască în Marea Britanie după iunie 2021, ei trebuie să depună o cerere. Dacă va fi satisfăcută, membrul familiei care deține acest pașaport va primi statutul corespunzător - settled sau pre-settled. Acesta depinde de perioada de ședere în țară. Este un proces birocratic obișnuit disponibil online. Persoana trebuie doar să prezinte dovezi că a trăit pe teritoriul Marii Britanii pînă la 31 ianuarie 2020", a menționat diplomatul britanic.

Potrivit lui, dacă o persoană a trăit în Marea Britanie mai mult de cinci ani (s-a aflat în țară mai mult de șase luni în fiecare an), el primește settled status care-i permite să trăiască și să lucreze în Marea Britanie, să beneficieze gratuit de sistemul de sănătate, să învețe.

"Dar dacă o persoană a trăit mai puțin de cinci ani, atunci obține pre-settled status. Dar apoi el poate depune actele pentru la settled status", a spus Steven Fisher.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load