Portretul unei moldovence: căsătoria, venitul și viața

Portretul unei moldovence: căsătoria, venitul și viața

În medie, în Moldova, la 100 de femei revin 93 de bărbați. Aşa arată datele oferite de Biroul Național de Statistică al țării.


Dacă vom analiza în mod special grupurile de vîrstă, reprezentanții sexului puternic domină în mai multe categorii.


De exemplu, în republică, la categoria de vîrstă de pînă la 14 ani, la 100 de fete revin 106 băieți, iar în categoria de la 15 la 34 de ani, raportul dintre femei şi bărbaţi este de 100 la 104. O deviere evidentă se urmăreşte la categoriile de vîrstă mai mari – de la 35 la 64 și, respectiv, de la 65 și mai sus, în care proporţia dintre femei şi bărbaţi este de 90 și, respectiv, 62 de locuitori-bărbaţi la 100 de femei-moldovence.


Potrivit statisticilor, femeile din țara noastră trăiesc în medie cu opt ani mai mult decît bărbații. După cum afirmă experții, speranța de viață a reprezentanților sexului mai slab este de 77 de ani, iar al bărbaţilor - de 69,4 ani. Acest decalaj se datorează unei rate mai mari a mortalității premature în rîndul bărbaților.


Apropo, moldovencele se căsătoresc în mai devreme decît bărbații. În medie, fetele se căsătoresc pentru prima dată la 25,7 ani, în timp ce tinerii – doar la 28,5 ani.


Plus la toate, femeile din Moldova cîștigă în medie cu 13,5% mai puțin decît bărbații.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load