Popovici: Teatrul Național de Operă și Balet a fost lăsat în voia sorții (VIDEO)

Popovici: Teatrul Național de Operă și Balet a fost lăsat în voia sorții (VIDEO)

Neregulile de la Teatrul de Operă și Balet se produc de mai mult timp, iar cu unele dintre ele era la curent și fosta conducere a Ministerului Educației.


Despre aceasta a comunicat Corneliu Popovici, consilierul președintelui în domeniul Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Accent TV. Demnitarul a precizat că scandalul demiterilor a pornit de la o dispoziție semnată de fostul ministru al Educației privind reducerea cu 30 la sută a numărului de angajați ai Teatrului. Potrivit lui Popovici, lista persoanelor forțate să plece a fost întocmită arbitrar, iar numărul real este mai mare de 17, cum s-a vehiculat anterior.


„Acest teatru unic pentru țara noastră a fost lăsat în paragină, în voia sorții. S-a ajuns pînă la aceea că soarta acestui teatru să fie hotărîtă de persoane care sînt foarte departe de cultură. De asemenea, odată cu adoptare legii privind salarizarea, în acest teatru nu s-au mărit salariile. Salariu mediu este de 3000 de lei, dar ce poți să faci cu un asemenea salariu? În interiorul teatrului s-au produs unele procese care nu puteau să fie trecute cu vederea de minister, cum ar fi comasarea funcțiilor de președinte al consiliului artistic și cel de director”, a relatat Popovici.


                                                


Consilierul a mai remarcat că atribuțiile consiliului artistic au fost preluate în mod abuziv de către directorul Ion Grosu, care decide după bunul plac ce spectacole să fie puse în scenă. „Acest director este generatorul scandalului și el categoric trebuie să plece”, spune Popovici.


Totodată, consilierul a menționat că modul în care a fost tratat maestrul Mihai Munteanu de conducerea instituției este revoltător. „Este un element pur omenesc, faceți așa ca acest om să nu fie jignit prin acțiunile voastre. S-ar fi putut de organizat un spectacol aniversar în cinstea dumnealui”.


„Este nevoie ca în acest teatru, care este o perlă a culturii moldovenești, să fie instituit un regim transparent de activitate, ca relațiile dintre angajați să fie detensionate. Ar fi bine de adoptat o hotărîre de Guvern unde să fie abordate acele momente delicate legate de salarizare, angajare”, a conchis Corneliu Popovici.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load