Popovici: Sprijinul oferit de Putin pentru restaurarea Casei-Muzeu Pușkin este la timpul potrivit

Popovici: Sprijinul oferit de Putin pentru restaurarea Casei-Muzeu Pușkin este la timpul potrivit

Sprijinul pentru restaurarea casei-muzeu Pușkin din Moldova, propus de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este timpul potrivit, deoarece această clădire se distruge treptat.


Despre acest lucru a anunțat pentru TASS consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici.


"Casa în care a trăit marele poet și sala de expoziții sînt într-o stare foarte proastă, datorită construcției mai multor clădiri înalte în vecinătate. Ele au nevoie de reparație capitală", a spus Corneliu Popovici. El și-a exprimat regretul că guvernarea din Moldova, unde în ultimii zece ani la conducere s-au aflat partide proeuropene, „nu a acordat atenție acestui monument istoric”.


"La Chișinău s-a păstrat una dintre puținele case în care a trăit marele geniu al literaturii. Pentru noi, acest monument este important, în primul rînd, pentru valoarea sa istorică. De asemenea, aceasta este o susținere uriașă pentru dezvoltarea turismului în țara noastră", a spus Corneliu Popovici.


Potrivit acestuia, reconstrucția muzeului a fost discutată recent cu șefa Rossotrudnicestvo, Eleonora Mitrofanova, care s-a aflat într-o vizită la Chișinău.


"Probabil deasupra casei va fi înălțată o cupolă din sticlă, s-a propus reorganizarea spațiului, amenajarea unei săli de conferințe", a spus consilierul.


De asemenea, se planifică repararea și a proprietății din satul moldovenesc Dolna, unde Pușkin s-a aflat în vara anului 1821, la invitația prietenului său, proprietarului basarabean Ralli. Se consideră că aici el a întîlnit o tabără de țigani și a făcut cunoștință cu prototipul Zemfirei - eroina viitorului poem „Țiganii”. 


Clasicul a trăit în Moldova din septembrie 1820 pînă în august 1823. Aici el a scris peste 160 de lucrări, printre care capodopere precum "Черная шаль", "Узник", "К Овидию", "Кавказский пленник", "Бахчисарайский фонтан" și a început, de asemenea, lucrările asupra romanului ”Evghenii Oneghin”.


Președintele rus, Vladimir Putin, a promis asistență financiară Moldovei pentru repararea muzeului Pușkin din Chișinău în cadrul ședinței Consiliului de limbă rusă de la Moscova.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load