Pompierii din România și din R. Moldova vor putea interveni pe ambele maluri ale Prutului

Pompierii din România și din R. Moldova vor putea interveni pe ambele maluri ale Prutului

Pompierii din România și din Republica Moldova vor putea interveni pe ambele maluri ale Prutului, în regim transfrontalier, în cazuri de urgențe, a declarat Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, din România, Raed Arafat, aflat într-o vizită în Republica Moldova.


El a discutat cu ministrul de Interne de la Chișinău, Andrei Năstase, despre punerea în aplicare a unui protocol semnat anterior între cele două părți, privind intervenția terestră și sprijinul reciproc transfrontalier.


"Acest lucru ne va permite, în cazul unui incendiu, dacă pompierii din România sînt mai aproape – să intre și să intervină, dacă pompierii din Republica Moldova sînt mai aproape – să intre ei în România să intervină, și dacă unii au nevoie de sprijin suplimentar – să-i solicite pe ceilalți. Acest lucru chiar îl încurajăm și sper să-l vedem implementat cît mai repede, avînd în vedere că există un protocol care permite ca acest lucru să se întîmple", a spus Raed Arafat 


În acest context, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a declarat că va propune ca Serviciul de urgențe 112 să treacă în gestiunea ministerului pe care îl conduce, pentru ca intervențiile în cazuri de urgențe să fie mai rapide.


"Voi veni cu inițiativa trecerii 112 în gestiunea Ministerului de Interne, așa cum se întîmplă peste tot în lume, mai puțin în R. Moldova. Iar asta ar însemna intervenții cu mai multă operativitate, intervenții rapide, iar beneficiarii serviciilor instituțiilor noastre, cetățenii, să nu aibă de așteptat, așa cum s-a întîmplat de mai multe ori", a precizat Andrei Năstase.


În prezent Serviciul 112 este administrat de un organ central de specialitate desemnat de Guvern.


Raed Arafat și Andrei Năstase au mai discutat despre prelungirea cu încă 5 ani a protocolului de cooperare pe linie aviatică, semnat în 2014, care se referă la intervențiile aviatice ale SMURD România, de la bazele aeriene din Iași și Galați. La Cahul urmează să fie deschis, în regim  de testare, un centru integrat de intervenție în cazuri de urgențe, ce va cuprinde și partea medicală și cea a situațiilor de urgență. Un alt subiect discutat se referă la un program finanțat din fonduri europene cu implicarea Ministerului de Interne și al Sănătății din Republica Moldova,  și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a celui de Aviație din România. Acesta prevede modernizarea unităților de primiri urgență din Chișinău și Bălți.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load