Polemici aprinse pe marginea furtului miliardului

Polemici aprinse pe marginea furtului miliardului

Polemicile aprinse pe marginea ”furtului secolului” continuă.

În timp ce socialiștii spun că povara întoarcerii miliardului furat cade pe umerii cetățenilor, democrații susțin că acoperirea mijloacelor dispărute prin garanții de stat nu afectează direct cetățenii. Declarațiile în contradictoriu au fost făcute în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că miliardul furat constituie datorie publică și dacă organele de drept nu vor întoarce mijloacele dispărute din sistemul bancar, această datorie va fi resimțită de fiecare cetățean prin impozite, lipsa politicilor sociale. „Din afara țării înapoi nu a fost întors niciun leu, dar cunoaștem foarte bine și raportul Kroll I a arătat acest lucru că majoritatea banilor au plecat în afara țării”, a spus parlamentarul. În opinia lui Vlad Batrîncea, în loc ca acești bani să fie orientați spre categoriile de populație vulnerabile, să fie modificate cheltuielile sociale, statul trebuie să plătească pentru ceea ce s-a furat.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu afirmă că dacă această datorie ar fi fost pusă pe seama oamenilor, atunci era să fie majorat impozitul pe venit, nu erau să fie făcute majorări de salarii, indemnizații și pensii. „Dacă această datorie publică era să fie pe seama oamenilor, atunci noi nu am fi avut o majorare de aproape 30% încasări la bugetul de stat în ultimii doi ani, care au venit pentru bunăstarea oamenilor”, a declarat parlamentarul. Potrivit lui, datoria față de Banca Națională a devenit datorie publică, dar ea nu este acoperită din contul oamenilor, dar din dividendele BNM și ale recuperărilor interne.

Analistul Corneliu Ciurea consideră că subiectul furtului bancar nu va putea fi scos de pe agenda zilei în an electoral chiar dacă, PDM-ului nu i se poate imputa direct acest lucru. Responsabilitatea partidului care se află la guvernare este enormă și el este dator să vină cu răspunsuri.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load